Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.191

Exekutor vyhrožuje trestním oznámením a odsouzením soudem - jak má dlužník chápat takovou výhrůžku?

Odesláno: 
Otevřeno 2157 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, mám dotaz mam exekuci, která činí 37.000 Kč, a sháním půjčku, na zaplacení. Ale není možné se k nim dovolat stále jen se čeká, a ani nechtějí přistoupit na splátkový kalendář, a zároveň dnes 19.6.2015 mi vyhrožovali že na mě podají trestní oznámení, a že mě odsoudí. Muže si toto soudního exekutor či vykonavatel dovolit? A je to vůbec toto možné?
Požadovala jsem konkrétnější výpis za co dlužím. , nemám totiž ponětí za co mám exekuci.

Nevlastním žádný movitý ani nemovitý majetek, s majitelem bytu mám sepsanou nájemní smlouvu, která je ověřena poštou. Pokud to stačí. V nájemní smlouvě je vše co se nachází v bytě, muže exekutor zabavit když v bytě nevlastním vlastně nic. Děkuji.
 
Zdravím Vás, toto jednání exekutora, které popisujete je rozhodně hodně nestandardní a spíše mi to připomíná chování "různých vymahačů dluhů, a to zejména cizích národností". Soudní exekutor ani vykonavatel Vás rozhodně nemohou odsoudit za trestný čin. Trestní oznámení by eventuálně podat mohli, ale jen za předpokladu, že by Vaše chování naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu v trestním zákoníku. Navíc za trestný čin může člověka odsoudit pouze soud a nikdo jiný. Mám za to, že pokud jsou Vaše informace v tomto dotazu pravdivé je možné, že sami zaměstnanci exekutora mohou svým jednáním ve vztahu k Vám naplnit skutkovou podstatu trestného činu, a to neoprávněného vyhrožování či vydírání. Pokud s Vámi exekutor nekomunikuje telefonicky je možné mu napsat na adresu jeho úřadu. Mám za to, že Vám odpovědět musí. Pokud v bytě nevlastníte žádný majetek a věci jsou pronajímatele, což je upraveno v nájemní smlouvě, která je úředně ověřena, tak mám za to, že exekutorští vykonavatelé by u Vás neměli nic zabavovat, neboť by zabavili věci pronajímatele a nikoli Vaše věci. Pokud by Vás navštívili bude nutné, abyste jim tuto nájemní smlouvu předložila. Pokud by se tak stalo, je nutné, a to do 30 dní ode, kdy se o tom, pronajímatel dozvěděl, ale nejlepší bude do 30 dní od zabavení věcí podat příslušnému exekutorskému úřadu návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to podle ust. § 68 exekutorského řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu by bylo nutné přiložit opět kopii nájemní smlouvy, a dále též i dalšími doklady, které prokazují vlastnické právo pronajímatele k těmto věcem. To, že věci jsou ve vlastnictví pronajímatele prokážete kopií nájemní smlouvy. Nicméně by bylo lepší, kdyby pronajímatel dohledal co nejvíce dokladů o tom, že věci jsou jeho. Mám na mysli faktury, dodací listy, záruční listy, kupní smlouvy, darovací smlouvy, … Pro úplnost uvádím, že věci, které nemohou být v rámci exekuce povinnému zabaveny jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Přeji Vám pevné nervy a hodně štěstí při zvládnutí této situace.
 
Dobrý den, mám ještě dotaz jsem nezaměstnaná pobírám sociální dávky, z toho splácím 2 exekuce.
Můj dotaz - muže soudní exekutor mi odebrat sociální dávky, a kolik je možné splácet exekucí.
každý chce splácet ale já mužů splácet jen 2 exekuce. Je možné splácet exekuce postupně a ne všechny najednou?
Jak postupovat a podat stížnost na exek. komoru na soudního exekutora- či jeho zaměstnance (vykonavatele) Jedná se o tel. hovor jak jsem se zmínila jak mi vyhrožoval že na mě podá trestní oznámení. Prosím o Vaší radu.

Děkuji za Vaší ochotu a radu.
 
Zdravím Vás, exekutoři mohou provádět srážky i ze sociálních dávek, vždy Vám však musí zbýt tzv. nezabavitelné minimum. Takže pokud se stane, že již není z čeho splácet jsou ostatní exekutoři tzv. v pořadí, tedy čekají až bude splacena exekuce na kterou je spláceno před nimi. Až bude tato exekuce splacena, budou se provádět srážky na tuto exekuci a tak dále.
K telefonickému hovoru uvádím, že bych jako první kontaktovala soudního exekutora a vše bych mu popsala, a to proto, aby věděl jak jednají jeho zaměstnanci s povinnými. Pokud by to nepomohlo bylo by možné samozřejmě podat stížnost na exekutorskou komoru. Jen dodávám, že vyřízení této stížnosti bude trvat minimálně měsíc a možná i dva měsíce.