Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.489

Exekuce syna, dcery a vliv na dědictví po rodiči, rodičích

Odesláno: 
Otevřeno 2214 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
mám syna v insolvenci, trvale přihlášeného u mě v mém domě s celou jeho rodinou, žijí jinde v podmájmu. Bojím se dluhů do budoucna, proto ho chci odhlásit a nahlásit na OÚ.

První dotaz: kdyby v budoucnu odešel od manželky a žil u mě a trvalý pobyt si ponechal na Obecním úřadu, mohla by mě ohrozit jeho případná exekuce?

Druhý dotaz: mám celkem tři děti, můžou jednou při dědickém řízení ohrozit jeho dluhy, dědictví mých zbývajících dvou dětí? Pokud ano jakým způsobem a jak tomu mohu zabránit?? Děkuji Jolana
 
Zdravím Vás, pokud je syn v insolvenci, exekutor po dobu insolvence nebude exekuci fyzicky provádět. Ano, syna můžete odhlásit, nicméně by bylo nejlepší kdyby to učinil on sám. U Vás by to bylo složitější, musela byste prokazovat, že se u Vás syn trvale, a to min. 6 měsíců nezdržuje. Nicméně je možné, že Váš obecní úřad či magistrát bude benevolentnější. Nicméně, pokud by měl Váš syn pobyt v sídle ohlašovny, tzv. na úřadě a žil by u Vás, exekutorský vykonavatel by Vás nepochybně navštívil. Nezapomeňte na to, že exekutoři mají přístup do centrální evidence obyvatel a znají adresy a sídla ohlašoven, tedy úřadů. V těchto případech, tedy exekutoři velmi často navštěvují i povinné na poslední adrese trvalého pobytu předtím než si změní pobyt právě na sídlo ohlašovny. Nicméně pokud nebudete vědět, kde se Váš syn zdržuje, nebo bude bydlet jinde a pobyt by měl na ohlašovně Vás by nijak neohrozil. Mám za to, že dluhy Vašeho syna a eventuální dědické řízení po něm by Vaše zbývající děti příliš neohrozilo. Nejvíce by tato skutečnost ohrozila synovi děti a jeho manželku a následně i vnuky Vašeho syna. Navíc dědic vždy může předlužené dědictví odmítnout nebo se jej vzdát ve prospěch někoho jiného z okruhu dědiců. V tuto chvíli, je-li Váš syn v insolvenci exekutor exekuci, tedy zabavovat majetek a peníze nebude, protože mu to insolvenční zákon zakazuje.
 
Host 2175 - Dobrý den, děkuji mnoho za rychlou odpověd. Mojì druhou otázku jsem zřejmě položila špatně, proto se opravuji. Měla jsem na mysli přìpadné dědictví po mě, pokud by zdědil můj zadlužený syn svoji 1/3 a měl by případné další dluhy, zda tyto dluhy můžou přejít na dědictvím nabitý majetek? Pokud ano, myslím, že by tato skutečnost zabránila mým dětem dům například prodat. A jak tomu mohu zabránit? Darovací smluvou na nezadlužené děti s dodatkem, že se s ním spravedlivě při prodeji domu rozdělí?? Nebo jiným způsobem tomu mohu zamezit? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano Váš syn má jako Váš dědic nárok na 1/3 Vašeho majetku. Jedná-li se o nemovitost, tak je možné nemovitost darovat ostatním dětem, ale ještě před darováním nemovitosti doporučuji oslovit soudního znalce, který nemovitost ocení. Tak zjistíte cenu nemovitost v době darování. A z této ceny již není obtížné vypočíst onu jednu třetinu, kterou mohou ostatní sourozenci vyplatit zadluženému bratrovi. Jen pozor soudní znalec uvede ceny dvě, a to cenu tržní a cenu odhadní. Cena tržní je cena, za kterou by se obdobná nemovitost ve stejné lokalitě prodala, kdyby se prodávala. A cena odhadní je odhadem hodnoty nemovitosti v době prodeje. Tyto ceny se tedy od sebe mohou odlišovat.
 
Zdravím také a děkuji. Poslední otázka tedy, když syn zdědí po mě svoji 1|3 můžou se jeho případné dluhy přepsat na zděděný podíl? Pokud ano mohu tomu zabránit jinak než DS? Ráda bych je všechny spravedlivě jednou podělila, ale nechci zas aby dluhy jednoho způsobily problémy ostatním pot. dědicům. Děkuji mnohokrát a přeji krásný víkend. Jolana
 
Zdravím Vás, jde-li o nemovitost a pokud by Váš syn měl exekuci ať už předtím nebo poté co by tento podíl zdědil, tak zde záleží i hodně na exekutorovi, zda by tento podíl na nemovitosti dražil či nikoli. Proto Vám na tuto otázku nemohu dát odpověď ANO - NE, protože mi prostě není a nemůže být jasné, zda by konkrétní exekutor, který by prováděl exekuci na majetek Vašeho syna na zděděnou nemovitost uvalil exekutorské zástavní právo a následně by tento podíl dražil nebo alespoň chtěl dražit. Zde by rovněž hodně záleželo i na výši exekucí vymáhané částky a na hodnotě tohoto podílu. Jinak způsobem obrany je právě ono sepsání darovací smlouvy, jak jsem již uváděla v odpovědi na předchozí dotaz. Ono je totiž více způsobů provedení exekuce, jedná se zejména o exekuci srážkami ze mzdy nebo jiných příjmů, exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného (lidově nazýváno blokace účtu exekutorem), exekuce prodejem movitých věcí povinného, exekuce prodejem nemovitosti. Dodávám, že k vymožení jedné pohledávky lze užít více způsobů výkonu exekuce, a to i současně. Exekuce prodejem nemovitosti povinného, nebo exekuce prodejem spoluvlastnického podílu povinného na nemovitosti by měla být až krajním krokem, nicméně praxe tomu vždy neodpovídá. Zde záleží na Vašem uvážení, určitě bych se poradila s rodinou a vše rovněž řešila i s Vaším nyní zadluženým synem.
 
Dobrý den, ještě jednou mnohokrát děkuji za všechny Vaše informace. Poslední věc: syn dlužník se hodlá zřejmě od manželky odstěhovat, bydlel by u mě v domě, který vlastním v SJM s manželem. Mohla by nás DAROVACÍ SMLOUVA (viz naše předchozí komunikace) na mé zbývající dvě děti s věcným břemenem doživotí pro mě a manžela, uchránít před případnou další exekucí mého syna, pokud by u mě tedy bydlel (respektive po proběhnutí DS v domě mých děti)???
Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. Jolana
 
Zdravím Vás, ano avšak částečně. Tato darovací smlouva by ochránila nemovitost, tedy dům, ve kterém by syn - dlužník žil. Nikoli však movité věci v domě (vybavení) domu. Aby se ochránilo i vybavení domu bylo by nutné sepsat např. nájemní smlouvu o užívání např. pokoje, nebo několika místností či patra v domě. V této smlouvě by bylo nutné naprosto přesně vymezit, jaký majetek je syna - dlužníka a jaký majetek patří ostatním členům rodiny - pronajímatelům či sourozencům dlužníka. Tato smlouva by se sepisovala proto, aby exekutoři nezabavovali Vaše věci v domě, ve kterém by žil syn - dlužník. I zde doporučuji, aby podpisy všech osob na této smlouvě byly úředně ověřeny. Ovšem je více způsobů provedení exekuce a není tedy jisté, zda by v případě syna - dlužníka došlo na exekuci prodejem movitých věcí. Nicméně osobně bych tuto smlouvu pro jistotu sepsala, abych mohla klidněji spát.