Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.331

Exekuce a závažná nemoc, onemocnění (rakovina) - je možné požádat o pozastavení exekuce?

Odesláno: 
Otevřeno 2189 x
3 odpovědi
 
Dobry den, moji pritelkyni byla diagnostikovana rakovina kosti v lednu 2015. Od te doby je v pracovni neschopnosti a navic od brezna 2015 hospitalizovana v nemocnici.
12/2014 rusila pojistku na auto (protoze neni jiz pojizdne a chtela ho pozdeji prodat nebo nechat odklidit, coz uz z duvodu nemoci nestihla).
Dnes 18.6.2015 se dozvedela od banky ze ma exekuci na uctu od pojistovny. Bylo ji sdeleno, ze vznikl nejaky nedoplatek za pojistku a ze ji pisemne zasilali nejaka uporozneni (ktera si ale nebyla schopna vyzvednout z duvodu nemoci), pripad predali exekutorovi. Je nejaka moznost se proti takove exekuci odvolat? Nemohla si prebirat zadnou korespondenci v dobe nemoci a navic jako dlouhodobe nemocna nema ani moc financnich prostredku nazbyt.
Navic ji od brezna 2015 jeste sprava socialnich zabezpeceni neposlala penize a porad trvdi ze to poslou dalsi tyden a dalsi tyden a nic se nedeje.
dekuji za jakoukoliv radu
 
Zdravím Vás, v tomto případě by nebylo od věci vidět exekuční titul a namítnout, že Vaší přítelkyni nebyl doručen, a to z důvodu vážné nemoci. Z toho vyplývá, že exekuční titul není vykonatelný a je zde tedy zákonný důvod pro zastavení exekuce. Tuto skutečnost však bude nutné doložit lékařskými zprávami, a to zejména zprávami o hospitalizaci Vaší přítelkyně. Toto vše uvedete do návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 101/2000 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K návrhu na zastavení exekuce současně uveďte, že přítelkyni dosud nebyla vyplacena nemocenská od měsíce března 2015, takže Vaše přítelkyně je tedy nemajetná a nebyly by uspokojeny ani náklady exekuce - toto je důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu. Takže podáte návrh na zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. e) občanského soudního řádu. Tuto skutečnost je nutné doložit např. kopií složenek, nebo výpisy z účtu přítelkyně.
Kdyby návrh na zastavení exekuce nevyšel rozhodně podejte návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Mám za to, že v tomto případě jsou předpoklady pro odklad exekuce splněny, neboť ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu výslovně uvádí, že lze odložit provedení exekuce, jestliže se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo pro příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. Mám za to, že tohle vše je v tomto případě splněno. Jen je nutné uvést na jak dlouhou dobu má být exekuce odložena. Exekuci je možné odložit maximálně na dobu 6 měsíců. Návrh na zastavení exekuce i návrh na odklad exekuce se podává u exekutorského úřadu, který exekuci provádí.
Kdyby důvody pro odklad exekuce trvaly i nadále bude nutné podat nový návrh na odklad a doložit jej novými lékařskými zprávami.
Pokud byl již účet přítelkyně zablokován, požádejte Vaší přítelkyni o udělení plné moci k podání žádosti bance, u které je veden účet Vaší přítelkyně o výplatu nezabavitelné částky dle ust. § 304b občanského soudního řádu. Do plné moci uveďte i číslo účtu přítelkyně. Až půjdete do banky vezměte si s sebou i kopii lékařské zprávy přítelkyně a telefon, kdyby jí chtěli pracovníci banky zavolat. Jinak mám za to, že by Vám banka měla vyplatit nezabavitelnou částku, což je dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč.
Vačí přítelkyni přeji mnoho sil k boji s nemocí a Vám pevné nervy a hodně štěstí Vám oběma.
 
Dekuji Vam za radu a preji hezky den
 
Zdravím Vás, od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovali můžete se na nás obrátit.