Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.247

Převádění splátek dluhu exekutorem věřiteli - lhůta na převod peněz, finančních prostředků

Odesláno: 
Otevřeno 1747 x
3 odpovědi
 
Pěkný den,
mám dotaz na způsob platby exekutora věřiteli. Protože jsem se zajímala o to, jestli moje peníze odchází, tam kam mají, tak jsme spolu s věřitelem zjistili, že exekutor peníze zadržuje.
Je to způsob oprávněný, čeká tedy aby převedl celou částku, nebo by měl převádět vždy platby, tak jak je povinný hradí, děkuji. Jsme z toho oba dost v rozpacích.
 
Zdravím Vás, exekutor by měl dle mého názoru vyplácet peníze oprávněnému (věřiteli), tak jak mu je splácí povinný, např. každý měsíc. Je však možné, že nějakou splátku si exekutor započetl na úhradu svých nákladů, popř. si část z těchto splátek strhne na úhradu svých nákladů a odměny a zbylou část by měl poukázat oprávněnému. Zde by bylo vhodné se podívat na výzvu k dobrovolnému splnění povinnosti, která Vám byla exekutorem doručena a podívat se na náklady exekutora, pokud Vám však již byl doručen příkaz k náhradě nákladů exekuce tak se řiďte výpočtem nákladů exekuce v tomto příkazu. Popřípadě můžete přímo zatelefonovat do exekutorského úřadu, který exekuci provádí a žádat o vysvětlení.
 
Mě se totiž něco podobného stalo i, budu jmenovat M. B. A. Finance s. r. o, je to společnost, které zpracovává pohledávky např. pro E. on. Řešila jsem to tak, že potvrzení o platbě jsem zaslala emailem jim i E. onu. Byly docela rozezlení, že žádnou platbu od nich nedostali. Takže to nebyl případ první, proto se na to ptám. Připadala jsem si jak v kocourkově. Myslím, že člověk má právo vědět, jestli se jeho peníze dostanou, tam kam mají. Na druhou stranu mě zaráží fakt, že po mě neustále někdo žádá něco splatit a sám tak nečiní. Ne totiž každý dlužník je deviant a neplatič.
 
Zdravím Vás, problém je v tom, že v exekuci má povinný hradit jak dluh oprávněnému tedy věřiteli, tak rovněž i exekutorovi uhradit náklady exekuce a jeho odměnu. Takže exekutoři si nejprve platby povinných strhávají na úhradu svých nákladů a až potom je zasílají oprávněných, nebo mají i zavedený jiný systém při rozdělování plateb od povinných. To kam Vaše peníze fyzicky odejdou při platbách v exekuci Vy sama neovlivníte, neboť tyto peníze poukazujete exekutorovi a ten s těmito penězi následně disponuje dle svého uvážení. Nicméně jsou-li již náklady exekuce a odměna exekutora zcela uhrazeny nevidím jediný důvod proč by měl exekutor platby od povinného zadržovat na svém účtu a nepřeposílat je oprávněnému. Je to koneckonců i v zájmu exekutora. Je totiž teoreticky možné, že by to mohla být třeba i poslední exekuce, kterou exekutor pro tohoto oprávněného (věřitele) vymáhá.