Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.137

Exekuce na důchod a nezabavitelné minimum - zabavení, stržení nezabavitelného minima při exekuci na důchod

Odesláno: 
Otevřeno 1460 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem důchodce a do 30.4.2015 jsem byl zaměstnanec. Do té doby mi bylo z důchodu na exekuci sráženo nezabavitelné minimum s ohledem že tuto částku mi ponechá zaměstnavatel.
30.4.2015 mi byl zrušen pracovní poměr ve zkušební době o tomto jsem mailem vyrozuměl Exekutorskou kancelář a také jsem se tam osobně dostavil, aby na ČSSZ poslali nový exekuční příkaz. Byl jsem informován, že jim to ten samý den pošlou do datové schránky.
Dnes je květen, mým jediným příjmem je důchod ale i tak mi z něho strhli i nezabavitelné minimum.
Jak mám postupovat, aby to vedlo k nápravě.
DĚKUJI.
 
Zdravím Vás, nejlepší bude, pokud se dohodnete přímo s exekutorským úřadem, který vede exekuci na Váš majetek. Nicméně skutečností je, že pokud byl pracovní poměr ukončen k 30.4.2015, tak jste v měsíci květnu pobíral rovněž i mzdu z tohoto pracovního poměru, takže byla-li srážka ze mzdy provedena i v květnu, tedy ze mzdy za duben je tento postup v pořádku a správný. Pokud by však byla provedena srážka ze mzdy i v měsíci červnu, kdy jste žádnou mzdu již nepobíral tak to by bylo pochopitelně špatně. V červnu by měla být srážka provedena již pouze z Vašeho důchodu, jakožto jediného zdroje příjmu. Pokud by se situace dále nezlepšovala, asi bude nutné podat stížnost na jednání konkrétního exekutorského úřadu přímo k Exekutorské komoře České republiky (dále jen "komora"). V tomto případě však nepočítejte s nápravou ihned, poněvadž komora má rovněž lhůtu k vyřízení stížností. Možná by nebylo od věci na příslušný exekutorský úřad zajet osobně, osobní jednání je vždy nejlepší a nejkratší způsob řešení problému. Je pravdou, že by Vám vždy mělo zbýt, a to i při srážkách ze mzdy nebo z jiného příjmu (tj. důchodu) nezabavitelné minimum.
 
Děkuji za rychlou odpověď,
v květnu (výplata za duben) to je normál, ale v červnu (výplata důchodu je 10. a podle ČSSZ je to na dobu do 10.6.do 9.7.2015) už není jiný příjem a exe. úřad byl informován, připadá mi to, že něco bylo porušeno, ne-li eticky tak exe. řád?
Na exe. úřad dojdu ale neměli by svojí práci dělat zodpovědně.
 
Zdravím Vás, ono je také otázkou jak Vaše podání posoudili. Pokud je posoudili jako návrh na částečné zastavení exekuce, tak se k návrhu musí vyjádřit i oprávněný, tedy ten v jehož prospěch a na jehož návrh je exekuce vedena. Pokud by oprávněný s návrhem na částečné zastavení exekuce nesouhlasil, musí exekutor spis postoupit soudu, který o návrhu na zastavení exekuce rozhodne. Takže i to by mohl být důvod proč vše tak dlouho trvá. Odpověď na Vaši otázku tedy získáte buď po telefonu nebo osobně přímo od osoby, která se spisem pracuje. Následně byste se mohli rovněž dohodnout i na dalším postupu v této věci, aby byli spokojeni všichni.
 
Děkuji za všechno, uvidím co se dozvím.
 
Zdravím Vás, nemáte zač, kdybyste cokoli potřeboval, můžete se na nás obrátit.