Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.518

Ručení bytu na hypotéku a zabavení bytu exekutorem - může k tomu dojít?

Odesláno: 
Otevřeno 1883 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Mohou zabavit exekutoři rodičům byt, pokud s ním ručí naši hypotéku? A může nás to nějak ohrozit? Děkuji.
 
Zdravím Vás, je-li exekuce vedena proti Vašim rodičům a exekučně vymáhaný dluh je vysoký nelze vyloučit provedení exekuce prodejem nemovitosti. Pokud by se jednalo o nemovitost, na kterou se ručí hypotékou, tak by Vás to pochopitelně ohrozit mohlo, konkrétní ohrožení však vyplývá ze smlouvy o poskytnutí hypotéky mezi Vámi a bankou. Pokud není exekuce na Vaše rodiče, nemůže jím být prodán byt, a neměl by být ani jinak zabaven. Často to bývá tak, že hypotékou je zatížena nemovitost, na jejíž pořízení se hypotéka brala.
 
No brali jsme si hypotéku na 1300000, s tím že 300tisíc si bral otec a my ten milion. Hypotéka je ručena bytem rodičů. Banka nám to nechce přepsat, jelikož je prý ten náš dům hůř prodejný než byt ve městě. Tam splácíme vše v pořádku, ale otec si vzal ještě u kb 700tisíc revolvingový úvěr a tam to po něm chtějí teď vše zaplatit. Právě proto se ptám zda jim mohou prodat byt nebo co by se mohlo stát. Děkuji. Lenka
 
Zdravím Vás, tak to je jiná situace. Jelikož se zabývám exekucemi, tak očekávám dotazy, které se týkají exekucí, a jen na tyto dotazy bych měla odpovídat. V případě, kdy banka zesplatní úvěr, tak očekává peníze, popřípadě je možné se s nimi dohodnout např. na splátkovém kalendáři. Jelikož se jedná o úvěr revolvingový a nikoli hypoteční, mám za to, že, aby mohlo dojít k prodeji bytu bylo by nutné, aby banka měla v ruce exekuční titul, tj. zejména platební rozkaz, rozsudek, rozhodčí nález. Tento exekuční titul by ještě musel nabýt právní moci. Až poté by mohla banka podat návrh na nařízení exekuce, a pokud by se exekutor rozhodl mohlo by dojít i k prodeji bytu rodičů v dražbě. Nicméně toto sdělení neberte jako definitivní, protože jsem neviděla onu smlouvu Vašeho otce s bankou o poskytnutí revolvingového úvěru. Možná nebude od věci navštívit advokáta. Kontakt na advokáty najdete na stránkách http://www.advokatikomora.cz.