Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.805

Nastěhování zadluženého přítele a exekuce majetku v družstevním bytě nedlužníka, hrozí exekuce na družstevní práva v BD?

Odesláno: 
Otevřeno 1694 x
1 odpověď
 
Jsem členem bytového družstva, vlastník práv k družstevnímu bytu. Nyní se chce ke mě nastěhovat a přihlásit k trvalému pobytu otec dítěte, na kterého je vedena exekuce. Jak mám předejít exekuci na mě věci, doklady od všeho majetku nemám, jde mi také o to aby exekutor nesáhl na mé členství v družstvu, doklad o zaplacení a převodu práv mám, nikde můj přítel nefiguruje,
děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, o členský podíl v družstvu ani o družstevní byt se bát nemusíte, a to proto, že toto je psáno na Vás, takže exekutor tento majetek postihnout exekucí nemůže a ani to neudělá. Kdyby se k Vám Váš přítel nastěhoval, je možné, že by exekutor u Vašeho přítele zvolil i exekuci prodejem movitých věcí povinného, ale také ji zvolit nemusí. Pravděpodobnost, že se tak nestane se zvyšuje, pokud Váš přítel dodržuje splátkový kalendář dohodnutý s exekutorským úřadem, nebo pokud pracuje a z jeho příjmu jsou prováděny srážky ze mzdy. Mohu Vám doporučit, abyste sepsala čestné prohlášení v němž uvedete, jaký majetek v bytě je Váš, a toto čestné prohlášení opatřete úředně ověřeným podpisem. Současně pokud jste nějaké zařízení bytu či počítač, televizi, . dostala např. darem od rodičů, či sourozenců nebo jiné osoby, bylo by dobré, aby tato osoba rovněž formou čestného prohlášení potvrdila, že Vám určité věcí darovala. V čestném prohlášení se snažte o co nejpřesnější popis věcí, které jsou ve Vašem vlastnictví. Čím více dokladů o vlastnictví věcí máte tím lépe. Doklady, které prokazují Vaše vlastnické právo jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, . faktury, dodací listy, záruční listy, … Vašemu příteli bych rovněž doporučila, aby sepsal čestné prohlášení, a to o tom, které věcí do bytu vnesl a jsou tedy jeho. Závěrem dodávám, že věci, které nemohou být polepeny jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pro úplnost pouze dodávám, že i v případě, že by exekutor zabavil Vaše věci a nikoli věci Vašeho přítele, je možné se bránit, a to návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu, který je však nutné podat do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděla.