Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.388

Exekutor vyhrožuje zabavením věcí nedlužníků - byt rodičů, družky (dlužník má trvalý pobyt na obecním, městském úřadě)

Odesláno: 
Otevřeno 1678 x
5 odpovědí
 
Několik exekucí, jsem řidič MKD (mezinárodní kamionové dopravy). Při doručení poslední exekuce mi bylo sděleno, že srážky ze mzdy už na tuto exekuci nezbývají. Majetek nemám, bydliště mám na úřadě. Ostatní exekuce platím, nemohu za to, že na někoho nezbyde. Exekutor mi vyhrožuje, že navštíví několik bytů. Byt rodičů, družky a ještě má tip na další.
Veškerý muj majetek (auto, PC, účet je ve vlastnictví družky). Co muže exekutor zabavit v bytech kde se nezdržuji? Rodiče jsou bohatí a byt mají luxusne vybaven, ale již 2009-2015 tam nebydlim. Obcas jsem v byte u druzky, ale meho nic neni. Prakticky bydlim v kamionu. Muze tedy exekutor neco vzit u družky, když tam obcas byvam? Navíc byt a vybavení bytu mé družky je ve vlastnictvi mych rodičů. Učet je na syna, tam nemůže a srazky mi ucetni dela z platu pravidelně. Ma prosim exekutor nejakou další moc? Vim že srazky muze pozadovat pouze ze zdanitelne casti platu. Na diety a nahrady z cest narok nemá. A na majetek treti osoby (druzka, rodice) nemuze. Nebo muze např. tim ze tento majetek využívám auto, vybavení bytu atd… Ale prokazatelně to neni v mém vlastnictví. A pokud se zjisti, že nic nevlastním bude muset exekutor vyčkat, až na něj zbyde něco z platu? Děkuji za Váši odpověď
 
Zdravím Vás, není vyloučeno, že exekutor na kterého již nezbývají peníze ze mzdy vyšle vykonavatele, aby navštívili Vaše rodiče či družku. Nicméně mám za to, že u rodičů by exekutor neměl zabavovat nic, protože se tam již 6 let nezdržujete, což rodiče vykonavateli sdělí. Nicméně není vyloučeno, že za Vás rodiče uhradí nějakou finanční částku na umoření části exekuce. Obvykle to vykonavatelé zkusí a je tedy na rodičích jak se rozhodnou. Mám za to, že vykonavatelé navštíví i Vaši družku, proto by bylo dobré, aby družka měla, pokud možno od co nejvíce věcí doklady, že jsou v jejím vlastnictví a tyto doklady vykonavateli předložila. Bohužel nemohu vyloučit, že exekutoři něco z bytu družky nezabaví. Pokud by vykonavatel zabavil věci z bytu družky, které jsou v jejím vlastnictví, bylo by nutné, aby družka podala, a to do 30 dní ode dne, kdy se dozvěděla o zabavení věcí v jejím vlastnictví (tedy ode dne, kdy k zabavení věcí došlo) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákona 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je však nutné doložit doklady, které prokazují vlastnické právo družky k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, . , faktury, dodací listy, záruční listy, . Pokud by se stalo, že by exekutor návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu nevyhověl je možné, a to do 30 dní ode dne doručení rozhodnutí, kterým návrhu byť jen zčásti nevyhověl, podat vylučovací žalobu k soudu dle ust. § 267 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Mám za to, že pokud exekutor zjistí, že není co zabavit, že účet nemáte, nemovitosti nevlastníte, nemáte sjednáno ani penzijní připojištění nebo stavební spoření, tak mu nezbude nic jiného než čekat až se na něj dostanou nějaké finanční prostředky ze srážek ze mzdy, tedy až splatíte nějakou dřívější exekuci.
 
Moc Vám děkuji. A ještě prosim jak je to s využíváním napr. auta. Moje není, ale vyuzivam ho jen já. Má nárok na zastavení? Myslim si, ze je obecne dano, ze majetek a ucty tretich osob nemohou byt postihnuty. Dekuji
 
Zdravím Vás, pokud nejste vlastníkem automobilu, ani ve smlouvě ani nejste uveden v technickém průkazu tak tento automobil nemůže být zabaven. I pokud by byl automobil zabaven a Vy jste prokázal, že jej potřebujete k výkonu povolání, měl by být vrácen. Mám za to, že se skutečně nemusíte bát.
 
Ja se nebojim. Jen byl exekutor dost protivny, tak ocekavam co vse bude zkouset : ) Diky
 
Zdravím Vás, očekávat můžete vykonavatele v bydlišti rodičů, družky a eventuálně i na další jimi vytipované adrese. To, že jsou exekutoři protivní zvláště v situacích, kdy na ně nic nezbude je známá věc. Nicméně i exekutor musí dodržovat zákon, takže uvidíte co vše vymyslí: ).