Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.751

Exekuce důchodce - ztráta zaměstnání a vliv na exekuci starobního důchodu

Odesláno: 
Otevřeno 1467 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem starobní důchodce. 1.1.2015 jsem uzavřel pracovní poměr na dobu neurčitou.
03/2015 dostala sociální správa, kde mě již prováděli srážky na jinou exekuci. Exekuční příkaz na ještě nezabavitelnou část důchodu, s tím, že minimum mě odečte plátce platu.
30.4.2015 mě byl ve zkušební lhůtě zrušen pracovní poměr. Toto jsem exekutorovi poslal mailem.
Do kdy, jeli nějaká lhůta, má exekutor správu sociálního pojištění vyrozumět, aby srážel podle nové situace, tady jako dříve.
25.5.2015 na soc. správě nic nedostali.
Díky.
Již jsme na toto téma si psali.
 
Zdravím Vás, v květnu máte ještě nárok na mzdu od Vašeho zaměstnavatele, takže mám za to, že nejpozději v červnu by již měly být srážky prováděny pouze z Vašeho důchodu, a to podle pořadí exekučních příkazů. Pokud se ovšem jedná o přednostní exekuci (výživné, … ) je možné exekučně srážet z důchodu až 2/3. Nicméně mám za to, že by exekutor měl exekuční příkaz zrušit co nejdříve poté co se dozvěděl o ukončení Vašeho pracovního poměru. Mám tedy za to, že v měsíci květnu bude ještě provedena srážka ze mzdy zaměstnavatelem a Váš zaměstnavatel by měl současně exekutora vyrozumět o zániku pracovního poměru. Následně by tedy měl exekutor exekuční příkaz adresovaný Vašemu bývalému zaměstnavateli co nejdříve zrušit.