Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.544

Zaměstnavatel a exekuční příkaz na plat, mzdu manžela, manželku zaměstnance - je nutný souhlas zaměstnance se stržením peněz z platu, mzdy?

Odesláno: 
Otevřeno 1711 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obdrželi jsme exekuční příkaz k provedení exekuce srážkami ze mzdy. Exekuční příkaz byl vydán exekutorským úřadem na jméno manželky našeho zaměstnance. Můžeme provádět srážku ze mzdy našemu zaměstnanci (případně musíme mít jeho písemný souhlas)?
Děkuji
 
Zdravím Vás, byl-li Vám jako zaměstnavateli doručen exekuční příkaz k srážkám zaměstnance, měli byste srážky ze mzdy provádět i bez zaměstnancova souhlasu. V této souvislosti se jen zeptám, kdy Vám byl exekuční příkaz doručen, neboť od 14.5.2015 by již neměl být exekučně postihován majetek manžela povinné, a to na základě nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Tento nález byl dne 14.5.2015 publikován ve Sbírce zákonů. Možná bych tedy kontaktovala exekutora, pokud ještě nebyly provedeny srážky ze mzdy za měsíc březen 2015, a výplatní termín dubnové výplaty byl do 13.5.2015 srážku proveďtě, mám za to, že byste měli srážku provádět i poté, a to tak dlouho, dokud Vám nebude od exekutora doručeno vyrozumnění o zrušení exekučního příkazu na srážky ze mzdy. Na Vašem místě bych jen o nálezu Ústavního soudu informovala Vašeho zaměstnance, aby tedy požádal o zrušení exekučního příkazu.