Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.064

Exekuce sociálního příspěvku na péči o dítě na bankovním účtě rodiče - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1877 x
3 odpovědi
 
Může exekutor zabavit sociální příspěvek na péči, který je určen pro postiženého syna (ZTP/P) a to včetně vypoženého dluhu na výživném. Byla jsem si v bance zažádat o vyplacení živ. minima, ale banka mi to zdůvodu nabití právní mocí zamítla. Tak jsem exekutora požádala o částečné odblokování účtu, jak emailem, tak doporučeně poštou, ale doposud se nikdo neozval.
Můžete mi poradit. Děkuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě mám za to, že toto by exekutor učinit neměl, neboť se jedná o příspěvek na péči o syna, který je zdravotně postižený a z tohoto důvodu je příspěvek na péči vyplácen. Navíc Váš syn není povinný a příspěvek je určen na úhradu jeho potřeb, léky, ošacení, doprava k lékaři, koníčky, zdravotní a kompenzační pomůcky. Bylo by tedy dobré sdělit exekutorovi, co vlastně zablokoval a toto doložit potvrzením o přiznání příspěvku na péči a např. i lékařskou zprávou o zdravotním stavu syna. V případě tzv. zablokovaného účtu můžete pobočku banky, u které je účet veden požádat v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka by Vám tyto peníze měla vyplatit, pokud už Vám je v minulosti nevyplatila. O tomto by Vás měl exekutor poučit. Dále uvádím, že žádat o výplatu nezabavitelné částky můžete pouze jedenkrát po celou dobu exekuce zablokováním účtu. Pokud Vám na zablokovaný účet chodí příspěvek na péči bude nejlepší se dohodnout na výplatě těchto dávek např. tzv. složenkou. Pokud jste požádala exekutora o odblokování účtu a doložila jste k žádosti výše uvedené přílohy, tak Vám nezbývá nic jiného než čekat. Abyste měla se synem z čeho žít je možné jít na orgán státní sociální podpory a požádat o mimořádnou pomoc z důvodu hrozícího sociálního vyloučení. Mám za to, že na dlužné výživné pro syna by exekutor skutečně sahat neměl. Závěr dodávám, že exekutor v okamžiku vydání exekučního příkazu netuší jaké peníze na zablokovaný účet přicházejí.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Na pobočce banky jsem jsem žádala po prvé a bylo mi to do druhého dne zamítnuto. Exekutorovi jsem posílala potvrzení, že jsou to příspěvky na péči s mobilitou. Sice mi exekutor odblokoval částku cca 1268, -, ale i ta byla stržena.

Moc děkuji a přeji hezký zbytek dne
 
Zdravím Vás, mám za to, že v tomto případě nezbývá než se obrátit na advokáta, aby Vás ve věci exekuce zastupoval. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz. Nicméně mám zato, že banka by Vám peníze vyplatit měla.