Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.434

Placení exekuce za nemajetného exmanžela - dluh před manželstvím

Odesláno: 
Otevřeno 1704 x
1 odpověď
 
2013 jsem šla vybrat peníze z karty. Místo rodičovského příspěvku jsem na účtě měla -130 000 Kč. Byla jsem v šoku. Šlo o exekuci z minulosti.
2009 jsem se se svým přítelem nastěhovala do bytu kde nám později vznikl dluh za nájemné. Skončilo to u soudu a každý z nás měl zaplatit 40.000 Kč. To už jsme byli manželé.
2012 jsme se rozvedli a žili si každý svůj život. Alimenty na naši společnou dceru neplatil. Já se znovu vdala. A 2013 najednou zablokovaný účet. Nepřišel mi žádný dopis, vůbec nic. Nebýt manžela tak nemám na jídlo pro děti, jelikož mi to vzalo celý rodičák. Po dotazu na exekutora jsem se dozvěděla, že se jedna o dluh z toho soudu.
Částka je tak vysoká jelikož můj exmanžel nevydělavá, nemá žádné příjmy ani bydliště. Že jeho polovinu musím zaplatit já.
05/2014-05/2015 splácím měsíčně 2000 Kč. Ale pořád nemůžu uvěřit, že to mám platit i za něj. Mam dvě děti.
Děkuji za odpověď. Vendula
 
Zdravím Vás, zde by bylo nutné nahlédnout do spisu u exekutora, nebo u soudu, který vydal rozsudek, na základě kterého je exekuce vymáhána. Zde totiž záleží na výroku rozsudku, jakým způsobem soud rozhodl o tom, že máte dlužnou částku uhradit. Pokud by bylo v soudním rozhodnutí výslovně uvedeno, že Vy máte uhradit polovinu dlužné částky a Váš nyní již bývalý manžel druhou polovinu byla by to ta lepší varianta. V těchto případech je však povinnost k úhradě uložena většinou tak, že žalovaní jsou povinni dlužnou částku povinni uhradit společně a nerozdílně, což znamená, že dlužnou částku můžete klidně hradit i sama, a tu část, kterou jste hradila ze bývalého manžela pak můžete po něm vymáhat třeba i soudní cestou. Kdybyste měli každý hradit polovinu, tak by úhradou poloviny dlužné částky pro Vás exekuce skončila. Od 14.5.2015, kdy byl ve Sbírce zákonů vyhlášen nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, byla výrazně posílena ochrana manžela povinného v exekuci. Od tohoto dne již exekutoři nesmí postihovat účty manželů povinných za exekuce jejich manžela. Je však otázkou, zda se tento nález vztahuje i na Vás, jelikož dluh na nájemném je dluhem společným.