Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.776

Exekuce na nedlužníka, obstavení bankovního účtu - jak zjistit jestli jde o omyl (dlužník se stejným jménem a příjmením)

Odesláno: 
Otevřeno 1754 x
1 odpověď
 
Banka mi zablokovala účet (restrikce), prý kvůli exekuci a nechce mi říct kdo to podal a proč. Nebyla jsem pozvaná na žádné přezkumné řízení ani jednání exekučního soudu a žádné info mi nedošlo. Žádný exekutor v Těšíně ani Karviné o ničem neví. Je exekuce na ženu se stejným příjmením a jiným jménem vyvěšená v Těšíně. Jak mám zjistit o co ce tedy jedná? Soud by to měl vědět. Jak mám požádat o info. Mám problém jet z Hlučína kde bydlím do Karviné, mám akutní lymfoblastickou leukemii. Trvalé mám hlášené v Těšíně. Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nejlepší, abyste někomu z rodiny, např. manžele či přítele, nebo někomu komu věříte udělila plnou moc k jednání s bankou, a banky se zeptala alespoň na spisovou značku exekuce. Dle spisové značky, nebo čísla exekutora je možné zjistit, který exekutor exekuci provádí. Spisová značka se skládá z čísla exekutora, čísla exekuce a roku, tj. např. 2 EX 5/20015, z toho vyplývá, že exekuci vede exekutor, který je v seznamu exekutorů zapsán pod číslem 2. Stránky exekutorské komory jsou www. ekcr.cz. Současně můžete udělit i plnou moc k žádosti na pobočku banky u které je Váš účet veden o výplatu nezabavitelné částky, což je dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka na základě této žádosti tuto částku vyplatí. Až budete znát číslo exekutora můžete zkusit zjistit prostřednictvím Vašeho zástupce o jaký exekuční titul se jedná. Dále můžete rovněž podat návrh na odklad či zastavení exekuce. Návrh na odklad exekuce se podává dle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to tehdy jestliže se povinný bez své viny přechodně ocitl v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí (exekuce) mohl mít pro něho nebo pro příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. Do návrhu na odklad exekuce je lepší napsat na jak dlouhou dobu by měla být exekuce odložena, např. na dobu 6 měsíců. K návrhu na odklad rovněž přiložte i lékařské zprávy a potvrzení o Vašich příjmech a rozepište i výdaje za léky. Dále by nebylo od věci zkusit podat i návrh na zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, nebo na po domluvě s oprávněným i podle písm. c) občanského soudního řádu. K návrhu přiložte kopii lékařských zpráv, potvrzení o Vašich příjmech (nemocenská, invalidní důchod a rozepište Vaše výdaje za léky, léčbu a rovněž i za bydlení). Ust. § 268 odst. 1 písm. e) o. s. ř. je zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného, písmeno c) je na návrh oprávněného. Přeji Vám hodně sil a brzké uzdravení. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás kdykoli obrátit.