Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.647

Podnikatelský úvěr manžela, nevydařené podnikání a exekuce na manželku - jak situaci vyřešit?

Odesláno: 
Otevřeno 1706 x
3 odpovědi
 
Vdaná 13 let a můj manžel po většinu doby podnikal. Posledních 5 let se mu ale podařilo dostat větší zakázky v zahraničí, které ale finančně ani psychicky nezvládl. Poslední rok si vzal na podnikání úvěr, proti kterému jsem byla, ale bohužel stále důvěřovala, že ví co dělá. Úvěr jsem jako manželka podepsala. Peníze z úvěru ale samozřejmě ochablé podnikání již nezvedly.

Banka chtěla úvěr doplatit hned a já z obavy, abychom o náš dům nepřišli, tak ho prodala a našla bydlení v pronajatém bytě. V domnění, že manžel peníze z prodeje domu použije na úhradu úvěru a na zbytek si vezmeme půjčku. Bohužel manžel úvěr nedoplatil, kam použil peníze nevím, ale tuto situaci jsem již nevydržela já. Manžela vyhodila a rozvedla se s ním.
Jelikož byl nesplacený úvěr na tak obrovskou částku - cca 3.500.000 - nejsem schopna to v žádném případě splatit. Prosím o info, že opravdu můj jeden podpis na úvěrové smlouvě k podnikání mého bývalého manžela poznamená moji životní situaci do konce života. Děkuji a hezký den
 
Zdravím Vás, pokud se jedná o dluh v souvislosti s podnikatelskou činností Vašeho již bývalého manžela je možné, že exekutor by měl nejdříve postihnout obchodní podíl v obchodní společnosti manžela, a to jako první. Mám za to, že exekutor již nebude zabavovat peněžní prostředky z Vašeho účtu na úhradu dluhu manžela z podnikání, byť se jedná o dluh vzniklý za trvání manželství, protože 14.5.2015 byl ve Sbírce zákonů publikován nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který již takový postup soudnímu exekutorovi přímo zakazuji. Takže v tomto ohledu mám pro Vás radostnou zprávu. Jen se zeptám, kdy byla nařízena exekuce na majetek manžela, zda v roce 2013, 2012 nebo později? To je docela důležité, protože pokud byla exekuce nařízena v roce 2013 a později tak platí to co jsem uvedla výše.
 
Děkuji moc za rychlou odpověď.
Dat je v exekučním příkazu víc a nevím, který je směrodatný. Exekutor byl pověřený na základě pověření okresního soudu ze dne 28.1.2013 na základě směnečného platebního rozkazu ze dne 17.4.2012, exekuční příkaz od exekutora ze dne 6.2.2013, doložka provedení exekuce 2.5.2013 a nabyl právní moci 15.10.2013. Celková dlužná částka 4.425.645. Jestli jsem dobře pochopila, jedná se pouze o peněžní prostředky na účtě? V ostatních případech se z exekuce celý život nedostanu? Nyní stále žiji s dětmi v pronajatém bytě a bydliště máme na městském úřadě. Otevřela jsem tuto otázku opět po rozhovoru s rodiči ohledně dědictví po nich. Nebo má cenu se se smlouvou o úvěru a exekučním příkazem ještě radit osobně u nějakého právníka? Nejlépe jakého práva? Děkuji moc za odpověď. Hezký den
 
Zdravím Vás, jelikož byla exekuce nařízena 28.1.2013 neměla byste být exekučně postihována za dluhy Vašeho bývalého manžela související s podnikatelskou činností bývalého manžela. Do roku 2013 totiž bylo obvyklé, že manželé povinných byli exekučně postihováni za dluhy jejich manželů, a to jak srážkami ze mzdy, tak exekucí z účtu. Exekuce z účtu je již od 14.5.2015 nepřípustná a srážky ze mzdy byly rovněž velice výrazně omezeny. Takže máte štěstí a mám za to, že tímto pro Vás exekuce na majetek bývalého manžela končí. Také záleží i na právní moci rozsudku o rozvodu manželství. Ale spolu již nežijete, takže prodej nemovitosti, resp. manželovy poloviny nemovitosti již nehrozí, exekuce prodejem věcí movitých již také, protože jste rozvedena. Mám za to, že můžete být v klidu. Nicméně, když se poradíte a advokátem, který provozuje generální praxi, nebo se zabývá soukromým právem tak nic nezkazíte. Kontakt na advokáta je možné najít na stránkách http://www.advokatikomora.cz, nebo na stránkách http://www.cak.cz. Mám za to, že pokud byste něco eventuálně dědila po rodičích, jedná se o Váš vlastní majetek a Vy jste již rozvedená. Navíc dluhy z podnikání je možné vymáhat i prodejem obchodního podílu manžela, nebo zabavením movitých věcí v sídle podnikání.