Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.557

Exekuce spoludlužníka, spoluvlastníka - hrozí exekuce 1/3 bytu, domu, nemovitosti, jak ochránit podíl před koupení cizí osobou?

Odesláno: 
Otevřeno 1954 x
1 odpověď
 
Bydlíme s přítelem v bytě, který je po smrti jeho dědečka v dědickém řízení. Dědit by měly 3 potomci (na rovnocenné části), z toho jednomu hrozí exekuce. Momentálně nemáme prostředky, abychom tuto třetinu odkoupili a zachránili ji tak před exekucí. Chci se tedy zeptat, jaký postup byste mi doporučili? Je možné například jednat přímo s exekutorem? Nechceme, aby třetina bytu připadla někomu cizímu, vše by se tak zkomplikovalo. Dá se poté tato třetina, která by byla exekučně zabavená, vykoupit i postupně nebo musíme složit celou částku najednou? Předem velice děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v dotazu uvádíte, že exekuce 1/3 bytu hrozí, tedy, že neprobíhá. Je možné se dohodnout s vlastníkem 1/3 bytu na tom, že by ostatní spoluvlastníci např. uhradili dluh věřiteli či věřitelům tohoto spoluvlastníka a on by za to na ně např. převedl část svého spoluvlastnického podílu nebo tuto částku jim za nějakou dobu např. splatil. Pokud by se tento podíl dostal do exekuce, nebylo by marné zjistit kolik je celkově vymáháno, tj. včetně příslušenství, nákladů exekuce a odměny exekutora a tuto částku vyplatit. Tímto byste zabránili exekuci 1/3 bytu a poté byste se mohli mezi sebou domlouvat na dalším postupu ve věci, např. upravit splátkový kalendář mezi Vámi či ostatními spoluvlastníky a povinným. Pokud by toto nebylo schůdné, je možné jednat přímo s exekutorem a dohodnout se přímo s ním.