Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.684

Prodej nemovitosti těsně před exekucí - je možné prodat nemovitost a rychle vyplatit dluh exekutorovi

Odesláno: 
Otevřeno 2347 x
5 odpovědí
 
Byl poslán 7.5.2015 návrh na exekuci. Prodávám kvůli tomu barák, nový majitel je zapsán již na vkladu katastru nemovitosti, probíhá 20denní lhůta. Home kredit to nebere v úvahu. Jak dlouho trvá než mi sem přijde exekutor. Může mi překazit ještě prodej nemovitosti a zabavit nábytek např. kuchyňskou linku kterou tady nový majitel chce nechat? Peníze dostanu až po přepisu na nového majitele a hned chci dluh uhradit je nějaká možnost jak vše zachránit? Jsem i nezaměstnaná, ale každý měsíc se snažím posílat aspoň 500 Kč.
Dík za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud byl návrh na nařízení exekuce exekutorovi zaslán před týdnem tak máte ještě relativně dost času na to, aby se převod nemovitosti dokončil bez zásahu exekutora. Zde uvádím, že exekutor má 15-ti denní lhůtu na zapsání návrhu na nařízení exekuce a je-li návrh v pořádku tak tento návrh musí exekutor zaslat soudu, který exekutora pověří provedením exekuce na Váš majetek. Pokud by v návrhu na nařízení exekuce byly nedostatky, tak exekutor musí v této 15ti denní lhůtě vyzvat navrhovatele (oprávněného), aby návrh na nařízení exekuce opravil. Poté co bude návrh opraven jej exekutor zkontroluje a odešle soudu s žádostí o pověření k provedení exekuce. Až soud exekutora pověří k provedení exekuce může exekutor exekuci provést. Exekutoři však povinného vyzývají k dobrovolnému splnění povinnosti, k čemuž povinnému dají lhůtu 30 dní od doručení výzvy k dobrovolnému splnění vymáhané povinnosti. Až poté co povinný dobrovolně neuhradí vymáhanou pohledávku a náklady exekuce, se přistupuje k vlastnímu provedení exekuce a vydání exekučních příkazů. Takže mám za to, že nemovitost by již měla být přepsána na nového majitele a Vy jste již mohla dluh oprávněnému uhradit. O úhradě dluhu si však ponechejte písemné potvrzení nebo jiné doklad, např. výpis z účtu, potvrzení o úhradě podepsané oprávněným (patrně zástupcem či zaměstnancem společnosti home credit). Po úhradě této částky by měl oprávněný home credit podat k exekutorovi návrh na zastavení exekuce nebo vzít návrh na nařízení exekuce zpět.
 
děkuji za odpověď. takže dříve by mě navštívit neměl. ale přesto se zeptám kdyby se cokoli stalo protože jsem slyšela že home kredit v těchto případech je rychlý může mi sebrat kuchyňskou linku na které nový majitel dost lpí? díky
 
Zdravím Vás, mám za to, že nemovitost bude přepsána dříve než bude exekutor pověřen provedením exekuce. Navíc mám za to, že kuchyňská linka by zabavena být neměla, neboť se jedná o obvyklé vybavení domácnosti, a proto je tedy z exekuce prodeje movitých věcí vyloučena. Věci, které nemohou být zabaveny v bytě či nemovitosti dlužníka jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). To však platí za předpokladu, že kuchyňská linka nemá cenu cca 100.000,- Kč a více. Jinak by byla možná argumentace exekutorů, že si dlužník může pořídit levnější kuchyňskou linku. Je-li kuchyňská linka v obvyklé ceně či hodnotě neměla by být zabavena za účelem prodeje v dražbě.
 
opravdu moc děkuji tu hodnotu opravdu nemá přeji vám krásný zbytek večera a víkendu a hlavně děkuji za uklidnění
 
Zdravím Vás, rádo se stalo. Kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit. Přeji krásný zbytek dne, víkend a hlavně pevné nervy.