Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.117

Exekuce na účet v bance - pomůže založení nového účtu? Zablokuje exekutor i nový účet?

Odesláno: 
Otevřeno 5359 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
byl mi vystaven exekuční příkaz na bankovní účet a chci se optat když si založím nový účet u jiné banky může se na to přijít a vystavit i tam exekuční příkaz? důvod založení je že bych se chtěl vyhnout strhnutí celé částky najednou a nezbydou mi pak finance na živobytí. Samozřejmost je že bych na účet kde je vedena exekuce vkládal v pravidelných intervalech volné finance.
Děkuji M.
 
Zdravím Vás, pokud si založíte účet u jiné banky s největší pravděpodobností to exekutor zjistí, neboť vždy po několika měsících zjišťuje majetkové poměry povinného. Možná by nebylo od věci pokusit se dohodnout s exekutorem na podmínkách tzv. "odblokování účtu", s tím, že bude sjednán např. splátkový kalendář. Splátky však musíte dodržovat, neboť jinak bude neprodleně přikročeno k exekuci. Proto splátky nabídněte raději o něco nižší, abyste měl rezervu. Vámi navrhovaný postup je také řešení a je možné to takto provést. Otázkou je co je pro Vás vhodnější a výhodnější.
 
Děkuji za odpověď. z emailové korespondence se státním úřadem mi bylo zděleno: vzhledem k tomu, že byl na Vaší pohledávku vystaven exekuční příkaz na odepsání pohledávky z účtu, není možné sepsat splátkový kalendář. A v této chvíli ještě pohledávka není předaná soudnímu exekutoři. to se předá až v případě že do 6 měsíců nesplatím pohledávku.
Právě proto mne napadla možnost založení nového účtu.
 
Zdravím Vás, z toho co píšete nejsem moudrá. Mám za to, že o podmínkách odblokování účtu a sjednání splátkového kalendáře byste měl jednat s exekutorským úřadem, který vydal exekuční příkaz na jehož základě byl účet zablokován. V tomto dotazu uvádíte, že na základě exekučního příkazu Vám byl zablokován účet. Exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného však smí vydat pouze pracovníci exekutorského úřadu, který provádí exekuci na majetek povinného. Dovětku, že Vaše pohledávka ještě není předána soudnímu skutečně nerozumím, protože je-li vedena exekuce musí být vedena na základě exekučního titulu, kterým je buď soudní rozhodnutí, rozhodčí nález, nebo jiné rozhodnutí státního orgánu (např. finančního úřadu, .), které Vám ukládá povinnost uhradit v nějaké lhůtě od vydání rozhodnutí jistou finanční částku. Jinak platí to co jsem Vám již sdělila, exekutor si každých cca 6 měsíců opětovně zjišťuje majetkové poměry povinného, a to i formou dotazů na banky, zda u nich povinný nemá zřízen účet, a pokud ano, tak exekutor může vydat a často i vydá exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného, čímž povinnému zablokuje finanční prostředky na tomto účtu.
 
Taky nejsem z toho moudrý ale to mi bylo sděleno v emailové korenspondenci, byť mi byl zablokován účet. ale i přesto Vám děkuji za rady : ) Příjemný zbytek dne M.
 
Zdravím Vás, nemáte zač. To co jsem Vám napsala je standardní postup v těchto věcech. Je možné, že buď se spletla pracovnice, která Vám email odesílala a omylem do něj uvedla i něco jiného než měla nebo řádil nějaký "šotek" a mě nepřišla celá část komunikace. Přeji Vám krásný zbytek dne, kdybyste cokoli potřeboval můžete se na nás obrátit.