Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.625

Rozvod v době exekučního řízení

Odesláno: 
Otevřeno 1491 x
9 odpovědí
 
Pěkný den,
můj dotaz se týká spíše právnické ochrany. Chtěla jsem se zeptat, jestli mohu za trvání exekučního řízení za účasti jednoho z manželů, kterou řádně platím sama a dluh není velký.
Můj nynější muž se ničeho neúčastní a nyní od dubna 2015 na trvalé adrese nebydlí a ani nevím kde, požádat o rozvod. S tím, že hodlám vše řádně zaplatit. Mám nějakou možnost, děkuji.
 
Zdravím Vás, ano o rozvod manželství můžete požádat kdykoli za trvání manželství. Podmínkou však je, aby manželství trvalo alespoň 1 rok, a 6 měsíců bylo trvale rozvrácené, že se již nedá manželství obnovit. Mám za to, že pokud nevíte, kde se Váš manžel zdržuje, podejte žalobu s návrhem na rozvod manželství u soudu v jehož obvodu jste měli poslední společné bydliště. Eventuální exekuce rozvodu manželství nebrání, byly by relevantní při vypořádání společného jmění manželů (SJM).
 
Nejbližším možným termínem je tedy září, aby byla splněna lhůta 6 měsíců?
 
Zdravím Vás, nutně tomu tak být nemusí, k rozvratu stačí např. trvalé neshody, hádky, neshoda zájmů a povah, . tedy vše co vede k vzájemnému odcizení a tudíž k rozpadu vztahu. Příčiny rozvratu však bude nutné popsat v žalobě o rozvod manželství, často se tam uvádí např. vzájemné odcizení, časté hádky s tím, že vše vyústilo v odchod manžela ze společné domácnosti.
 
Mohu se ještě zeptat podle čeho exekutor určuje pohledávku přednostní a nepřednostní? Zajímá mě to z toho důvodu, protože jsem slyšela, že je to i návaznosti na poplatku. Poplatky samozřejmě platí povinný. Nebo je to nějak dané zákonem?
 
Zdravím Vás, rozdělení pohledávek na přednostní a nepřednostní je dáno zákonem, konkrétně občanským soudním řádem. Konkrétní úprava je obsažena v ust. § 279 odst. 2 písm. a) - k) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Přednostními pohledávkami jsou zejména pohledávky výživného, pohledávky za újmy způsobené trestnými činy, pohledávky daňové, … Poplatky hrazené či náklady exekuce jsou upraveny buď smlouvou mezi exekutorem a oprávněným, nebo jsou upraveny v ust. § 87 - 89 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Takže vše je upraveno zákonem a nikdo nemůže předem určit, zda se jedná o pohledávku přednostní či nepřednostní.
 
Mohu tedy u soudu podat žalobu s návrhem na rozvod manželství sama, nebo to má udělat raději prostřednictvím právníka?
 
Zdravím Vás, žalobu s návrhem na rozvod manželství můžete podat i sama za sebe, nicméně pokud očekáváte ze strany manžela problémy je lepší se obrátit na advokáta. Pokud máte nezletilé děti je nutné podat i návrh soudu na úpravu výchovy, výživy a styku s druhým rodičem. Zde už by byla účast advokáta vhodnější. Kontakt na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora.cz, nebo na stránce www. cak.cz.
 
Dětem je už víc než 18, takže předpokládám, že se mohou rozhodovat sami, co chtějí.
 
Zdravím Vás, v tomto případě tedy podáte jen žalobu o rozvod manželství. Vždy je však lepší, když se s manželem dohodnete na vypořádání SJM a tato dohoda bude v řízení před soudem schválena. Pokud dohoda s manželem není možná podejte žalobu s návrhem na rozvod manželství a čekejte až soud nařídí jednání. Pokud víte, že Váš manžel bude zastoupen advokátem, doporučuji Vám, abyste se na advokáta rovněž obrátila.