Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.977

Zúžení SJM a zadlužení manžela, manželky - hrozí exekuce na majetek, plat, mzdu, bankovní účet nedlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1331 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Rozvedla jsem se 24.4.2015, s manželem několik let již nebydlím.
Od 21.11. 2001 máme soudně schváleno žúžení společného jmění manželů SJM (nemovitost je na katastru tudíž na mne).
4.5.2015 mi došla exekuce na dům.
Manžel (nyní bývalý), podepsal směnku 2014 13.000 Kč bez mého vědomí. Nevím co mám podniknout. Nejdříve bych odeslala exekutorovi rozsudek o vypořádání SJM. Netuším, zdali má exekutor právo mi sáhnou na můj plat (účet). Mám 3 děti. Jedna dcera studuje dálkově vysokou školu, druhá se učí na gymnáziu a syn na základní škole. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, rozsudek o zúžení SJM z 21.11.2001 s doložkou právní moci bude nutné exekutorovi odeslat, dále mu zašlete i rozsudek o rozvodu s doložkou právní moci a současně podejte návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že se domáháte zrušení exekučního příkazu na nemovitost, neboť nemovitost je s ohledem na zúžení SJM ve Vašem výlučném vlastnictví, neboť máte SJM zúžené. Jediným případem, kdy by bylo možné exekučně Vaši nemovitost postihnout, tehdy pokud by exekučně vymáhaná pohledávka vznikla ještě před zúžením SJM, což se s největší pravděpodobností nestalo. Mám tedy za to, že když podáte výše uvedený návrh a doložíte k němu soudně schválené zúžení SJM a rozsudek o rozvodu, tak by mělo dojít ke zrušení exekučního příkazu na Vaši nemovitost.
 
Děkuji za odpověď. Prosím Vás, a může mi exekutor zablokovat bankovní účet (nebo strhávat peníze s platu), pokud neuspěje s exekucí na nemovitost? Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, to záleží na tom, zda je vymáhaná pohledávka součástí SJM či nikoli. Vy je máte zúžené, takže je možné, že vymáhaná pohledávka je dluhem jen Vašeho manžela a Vás nikdo postihovat nebude. Pokud by byla exekučně vymáhaná pohledávka součástí SJM a vznikla za trvání manželství Váš postih formou srážek ze mzdy či blokací účtu by byl možný. Pro úplnost uvádím, že v počátkem dubna 2015 byl Ústavním soudem vyhlášen nález Ústavního soudu, který výrazně omezuje možnost exekučního postihu manželů povinných. Tento nález by měl být za krátko publikován ve sbírce zákonů a od této doby bude pro exekutory závazný, takže se možnost postihu manželů či manželek povinných ještě sníží. Jak jsem Vám již radila bude nutné doložit smlouvu o zúžení SJM a rozsudek o rozvodu, a to za předpokladu, že by byl vydán exekuční příkaz, který by postihoval Vaši mzdu či peníze na účtu a vymáhaná pohledávka by byla výlučným závazkem Vašeho manžela. Někteří exekutoři omezili exekuční postih manželů povinných již nyní.