Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.222

Exekuce a doručovací adresa dlužníka - může exekutor zabavit věci v místě doručovací adresy?

Odesláno: 
Otevřeno 3678 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, vlastním byt po prarodičích, jeden z jejich synů (můj strýc) je zadlužený a nyní již vlastně povinný, jelikož mne navštívili už 2x exekutoři - prozatím jen návštěva na chodbě s dotazem na informace o povinném, které jsem jim podal (trvalé bydliště zde nemá, zrušeno před 40 lety, nezdržuje se zde, je bezdomovec, rodina o něm neví atd.), nicméně měl jeden z vykonavatelů kopii podepsané dodejky doporuč. dopisu na mou adresu se jménem povinného. Povinný však na mé adrese není a poslední návštěvy jeho rodičů proběhly 2009 (pouze návštěvy, nikoli dočasný pobyt), proto se ptám, zda si mohl sám bez mého vědomí založit na poště doručovací adresu na můj byt s tím, že si ale dopisy přebírá na poště - jelikož si nejsem vědom, že by mi přišel dopis s jeho jménem a už vůbec ne doporučený a že bych musel poštovní doručovatelce vysvětlovat, že zde strýc nebydlí. Pokud tomu tak je a měl doručovací adresu na moje bydliště aniž bych to věděl, mohu mít obavu se zásahu exekutora a zabavení mých věcí (ne na vše mám onu fakturu)? Děkuji.
 
Zdravím Vás, obecně mám za to, že byste měl vědět o tom, že si u Vás kdokoli zřídí doručovací adresu. Nicméně není možné ani vyloučit pochybení poštovní doručovatelky či pracovnice na přepážce pošty, která doručovací adresu zřídila i bez Vašeho souhlasu. V tomto případě bych zašla na poštu a pokusila bych se doručovací adresu zrušit s tím, že strýc se na této adrese nezdržuje již mnoho let. Mám za to, že pokud byly písemnosti povinnému doručovány, tak doručení nastalo tzv. fikcí doručení, kdy se povinný o obsahu doručované písemnosti ani nedozvěděl a tato písemnost byla doručována vyvěšením na úřední desce soudního exekutora. Mám za to, že pokud sepíšete např. čestné prohlášení o tom, že se povinný na Vaší adrese dlouhodobě nezdržuje a toto potvrdíte svým úředně ověřeným podpisem a totéž udělají i Vaši rodiče, popř. i sousedé a toto předáte vykonavateli neměl byste se bát návštěvy exekutora. Je otázkou jako adresu má strýc (povinný) uvedenou v centrální evidenci obyvatel. Jinak si to neumím vysvětlit.
 
Děkuji za odpověď. Ještě by mne zajímalo, jakou nejkratší dobu pobytu (v toto případě doručovací adresu) bere v potaz exekutor, že se domnívá, že má povinný své movité věci na mé adrese. Z dodejky jsem neviděl datum, jelikož jsem ji viděl asi vteřinu. Pokud povinný měl u nás doručovací adresu např. před 6 lety (tehdy jsem nebyl majitel bytu, neměl jsem důvod to sledovat), tak jestli to je již "závažný důvod" pro exekutora si myslet, že u mne povinný bydlí a má zde své věci. Jinak nevím co je na centrální evidenci obyvatel (zjistím), ale při převodu bytu na mne byli na smlouvě zapsaní jen prarodiče, kteří byt na mne převáděli. Děkuji.
 
Zdravím Vás, na tuto otázku Vám nemohu odpovědět, neboť to je individuální a každý exekutor to vidí jinak. Není ovšem vyloučeno, že tuto adresu měl povinný zapsánu v centrální evidenci obyvatel předtím než se z něj stal bezdomovec a proto se exekutor písemnost pokusil doručit i na tuto adresu. Otázkou však je zda je podpis povinného na doručence skutečně podpisem povinného a nikoli třeba třetí osoby. Spíše mám za to, že tuto adresu, měl povinný dříve uvedenu v centrální evidenci obyvatel a proto mu sem exekutor písemnost doručoval. Jiná odpověď a vysvětlení mě nenapadají.