Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.598

Záznam průběhu exekuce věcí na kameru a harddisk PC, notebooku - právo nahrávat exekuci věcí, mobiliáře

Odesláno: 
Otevřeno 1691 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na můj dotaz ohledně záznamu průběhu exekuce pomocí webkamery v notebooku, kde je záznamovým médiem samotný harddisk, který je nedílnou součástí notebooku, jsem dostal odpověď, že "harddisk by dle mého názoru neměl být vytahován, neboť zde hrozí poškození notebooku, PC, a to zvláště, pokud notebook či počítač potřebujete k výkonu povolání či jiné činnosti, navíc zde by byla vysoká škoda, takže by Vás mohl vykonavatel či exekutor vyzvat maximálně k tomu, abyste tento záznam z HD vymazal"
V exekutorském zákonu není psáno o právu exekutora (vykonavatele) nařídit mi smazání záznamu, jelikož já mám právo si záznam pořídit a uchovat. Nemůže mi pak tedy exekutor notebook zabavit?
A druhá část dotazu, jak se řeší autorská práva na mé fotografie, které uchovávám v notebooku a nikde jinde (veškeré rodinné fotografie mám také v notebooku jako elektronické album) a při zabavení a následné dražbě by mé originální fotografie získal spolu s notebookem nový majitel? Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že by notebook zabaven být neměl, neboť patří Vám a nikoli povinnému. Pokud k zabavení notebooku již došlo je nutné podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu a prokázat vlastnické právo k počítači. To, že Vás vykonavatel může vyzvat k smazání záznamu v exekučním zákoně nenajdete, nicméně lze soudit, že tato věc může být řešena domluvou mezi Vámi a vykonavatel. Proto si za svojí odpovědí stojím. Mám za to, že kdyby byl záznam o průběhu exekuce použit jako důkaz v soudním řízení, je možné, že by k němu nemuselo být přihlíženo. Navíc mám za to, že Vy nejste v této exekuci povinným a je tedy otázkou, od jakého okamžiku byl tento záznam pořizován. Tedy, zda od příjezdu vykonavatele, nebo až od doby, kdy Vám někdo sdělil, že u povinného probíhá zabavování majetku a Vy jste na místo přišel až v průběhu sepisování soupisu a zabavování věcí. Mám za to, že kdyby byl notebook dražen, byly by patrně veškeré data z PC smazána, a to včetně fotografií a jiných záznamů osobní povahy.