Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.203

Promlčení dluhu s exekuční doložkou vykonavatelnosti - za kolik let se dluh promlčí?

Odesláno: 
Otevřeno 4373 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o pomoc při řešení pohledávky za dlužníkem, kterému jsem poskytl částku přes 200.000 Kč. Byla sepsána smlouva o půjčce dne 3.12.2011 a rovněž exekutorský zápis o této půjčce. Dlužník porušil podmínky když neuhradil splátku ke dni 30.9.2012 a tak jsem mu zbývající pohledávku zesplatnil doporučeným dopisem 5.10.2012.
Dlužník platí již v rozporu se smlouvou další částky ve výši 4.000.-Kč.
2015 podle uzavřené smlouvy v důsledku zesplatnění by mělo dojít k promlčení pohledávky přičemž nedoplatek na jistině by měl činit cca 100.000.-Kč. Požadoval jsem proto na dlužníkovi aby přistoupil k uznání dluhu ale ten to odmítá s tím, že podle exekutorského zápisu je lhůta k uplatnění mých nároků 10 let.
Obávám se však, že exekutorský zápis nemá hmotněprávní povahu a že by dlužník při nařízení exekuce mohl namítnout promlčení.
Prosím o informaci zda bez uznání dluhu by dlužník mohl namítnou promlčení pohledávky, neboť exekutorský zápis nemá zmíněnou hmotněprávní povahu a zda tedy jako věřitel jsem nucen uplatnit pohledávku návrhem na nařízení exekuce a to ve lhůtě 3 let od data nastalé ztráty výhody splátek a to i přes skutečnost že mám k dispozici exekutorský zápis který má jinak vykonatelnost 10 let.


Děkuji a s pozdravem: Louda František
 
Zdravím Vás, mám za to, že zde hodně záleží na obsahu exekutorského zápisu. Pokud je v něm obsaženo i svolení k vykonatelnosti mělo by se s největší pravděpodobností jednat o exekuční titul. V takovém případě byste mohl rovnou podat návrh na nařízení exekuce na majetek povinného, nicméně ještě předtím než tak učiníte, nebude od věci kontaktovat soudního exekutora s dotazem jak na tuto listinu pohlíží právě on. Ustanovení § 40 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) upravuje exekuční tituly. Mám za to, že exekutorský zápis se svolením vykonatelnosti je exekučním titulem dle ust. § 40 odst. 1 písm. f) exekučního řádu Pokud zde svolení k vykonatelnosti nemáte, bude nutné nárok na zbývající část jistiny, tedy cca 100.000,- Kč uplatnit nejpozději do 30.9.2015 žalobou u místně a věcně příslušného soudu. Listinu jsem neviděla, nicméně s ohledem na skutečnost, že dlužník hradí pravidelně 4.000,- Kč měsíčně, je možné tyto úhrady považovat za uznání dluhu a takto tedy můžete zkusit argumentovat i v řízení před soudem. Nicméně k činění dalších závěrů je nezbytně nutné vidět exekutorský zápis o půjčce, zesplatnění půjčky a rovněž i výpisy z účtu o úhradách dlužníka. V tomto případě by asi nebylo od věci obrátit se na advokáta, kterému však předložíte všechny podklady, které k věci máte. Kontakt na advokáty naleznete jak na stránkách http://www.advokatikomora.cz, tak i na stránkách http://www.cak.cz.
 
Děkuji za Vaší reakci,
exekutorský zápis sice obsahuje svolení k vykonatelnosti a je tedy exekučním titulem. Nicméně se mi jednalo o zodpovězení otázky, že pokud bych návrh na exekuci podal na základě uzavřeného exekutorského zápisu např. později než ve lhůtě 30.9.15 (dlužníkovi chci tak dát možnost uhradit dluh bez zbytečné exekuce když sice plní dluh v rozporu se smlouvou o půjčce neboť došlo k zesplatnění), zda dlužník s ohledem na nehmotně právní titul kterým právě je exekutorský zápis, nemůže namítnout promlčení.

Děkujki a s pozdravem:
 
Zdravím Vás, pokud exekutorský zápis obsahuje svolení k vykonatelnosti, jedná se tedy o exekuční titul. K vymožení pohledávky na základě exekučního titulu máte 10-ti letou promlčecí lhůtu, takže se námitky promlčení v tomto případě bát nemusíte. Promlčecí lhůta u exekučních titulů se počítá od data právní moci, ve Vašem případě od data jeho uzavření. Nicméně asi by nebylo zcela od věci tento zápis donést např. k advokátovi, aby posoudil, zda se skutečně jedná o exekuční titul. Tuto listinu jsem neviděla a proto odpovídám na základě Vašich informací a tudíž nemám stoprocentní jistotu, že se skutečně jedná o exekutorský zápis se svolením k vykonatelnosti a tedy o exekuční titul. Nicméně mám za to, že většina exekutorských zápisů by svolení k přímé vykonatelnosti obsahovat měla a měly by to tedy být exekuční tituly.
 
Dobrý den, ještě jednou děkuji za Vaší zprávu.

O exekuční tutil se skutečně jedná neboť obsahuje svolení k vykonatelnosti, nemám již jenom jasno ve směru ohledně případné námitky promlčení dlužníka který by mohl namítnou promlčení a to z toho důvodu že tento zápis je sice veřejnou listinou a exekučním titulem ale nemá již zmíněnou hmotně právní povahu (není zavazovací jak je tomu u autorativních rozhodnutí např. soudů) díky tomu v případě nařízeného jednání exekučním soudem na základě návrhu povinného na zsatvení exekuce tento nemůže uplatnit námitku promlčení.

Ještě jednou děkuji a s pozdravem:
 
Zdravím Vás, námitka promlčení by byla zbytečná, neboť pohledávka není promlčená a navíc se jedná o exekuční titul. V této souvislosti pouze dodávám, že je na stranách v jaké formě mezi sebou budou činit právní úkony (právní jednání) a uzavírat smlouvy. Případná námitka promlčení by byla v tomto případě odmítnuta, s tím, že právo je přiznáno exekučním titulem a není tedy promlčeno, navíc dlužník pravidelně platí, čímž vlastně svůj závazek uznává, čímž opět dochází k prodloužení promlčecí doby, takže v tomto ohledu můžete být bez obav.
 
Dobrý den,
k Vaší odpovědi sděluji, že na problém s možným promlčení se mi podařilo objevit usnesení po j. č. 21 Cdo 2707/2000 datum rozhodnutí: 04.04.2001. Z dané věci je zřejmé že povinný namítal cokoliv a tedy by nebyl problém namítnout případné promlčení pohledávky. S ohledem na skutečnost že exekutorský zápis jak již dříve uvedeno nemá hmotně právní povahu by pak skutečně mohl soud zkoumat oprávněnost námitky promlčení a to z vlastní smlouvy o půjčce a oprávněného by po 3-leté lhůtě nezachránil ani exekutorský zápis viz z důvodů obsažených v označeném usnesení, ledaže by soud posoudil další plnění na dluh za opakované uznání dluhu. Z důvodu procesní opatrnosti tak bude na věřiteli aby své nároky uplatnil ještě před promlčením. Lze tak usoudit, že pokud by dlužník neplnil další splátky na dluh a věřitel by svojí pohledávku neuplatnil v promlčecí době, nezachránil by ho ani exekuční titul kde je sice lhůta 10 let k promlčení viz z důvodů zmíněné usnesení.

Děkuji za Vaše posouzení a s pozdravem:
 
Zdravím Vás, usnesení jsem četla, právně relevantní námitkou povinného by byla pouze prekluze práva, tedy zánik práva, nikoli námitka promlčení. Promlčením právo či nárok nezaniká pouze se oslabuje. Mám tedy za to, že s námitkou promlčení by Váš dlužník coby povinný neuspěl, a to proto, že exekutorský zápis o smlouvě o půjčce, pokud obsahuje svolení k přímé vykonatelnosti je exekučním titulem a druhým důvodem neúspěchu této námitky je skutečnost, že dlužník (povinný) tento dluh pravidelně splácí a proto tedy nemůže dojít k jeho promlčení. Kdyby byla smlouva o půjčce uzavřena v klasické formě tedy jako smlouva bylo by nutné hlídat jak dlužník splácí a pokud by platit přestal, tak by bylo skutečně nezbytné podat k soudu žalobu, aby soud rozhodl meritorně o této věci, a potom by se toto rozhodnutí stalo exekučním titulem. I samo toto usnesení v závěru uvádí, že námitka promlčení nároku je v tomto případě irelevantní a bude odmítnuta.