Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.884

Splácení exekuce pouze do výše majetku starobního důchodce - dluh z dědictví a SJM

Odesláno: 
Otevřeno 1650 x
3 odpovědi
 
Ráda bych se zeptala zda je možné splácet exekuci pouze do výše vlastního majetku? Jedná se o mou babičku která po nevlastním dědovi v 69 letech zdědila 1,8 milionu Kč dluhu. O dluzích nevěděla měli pouze společný úvěr na rekonstrukci domu a ten děda také přestal platit, a napůjčoval si všude okolo (o tom babička neměla ani tušení). Po zjištění exekuce se od dědy odešla a nežila s ním. Děda 04/2015 zemřel. Od notáře se nyní dozvěděla že dluh dělá 1,8 milionu Kč. Bylo ji řečeno že zřeknout dědictví se nedá a že ona a syn to budou muset platit. Syn 1/4 dluhu a ona 3/4 dluhu. Na Internetu jsem se dočetla že je možné splatit dluhy nepřekračující hodnotu majetku který vlastní.
04/2015 jsme dělali znalecký odhad na dům a zahradu kterou babička vlastní a hodnota je 700 000 Kč. Nejde se nějak zbylých dluhů zříce. Babičce je přeci jen skoro 70 let a nějaká šance že splatí dluh skoro 1,5 milionu korun z důchodu je nemožná.
Děkuji Vám za radu jak z této nelehké situace ven.
 
Zdravím Vás, není možné zdědit jen část dědictví a zbylou část dědictví odmítnout. Dědictví je možné přijmout nebo odmítnout vždy jen jako celek. Pokud Vaše babička dědictví příjme, tak spolu se synem, pokud ten také dědictví příjme zdědí i dědečkovy dluhy, na jejichž úhradě by se měli podílet dle výše svých dědických podílů. Mám za to, že v dědictví je i nemovitost, v níž Vaše babička žije. Z Vašeho dotazu vyplývá, že právě na její rekonstrukci se bral úvěr. Je tedy možné, že pokud by Vaše babička dědictví odmítla a její syn by také dědictví odmítl, dědictví (včetně nemovitosti) by připadlo státu jako odúmrť a nemovitost by byla prodána v dražbě a z výtěžku dražby by se uspokojila část dluhů. Kdyby babička dědictví přijala, soudní exekutor by musel nejdříve vydat usnesení o procesním nástupnictví, neboť povinným byl dědeček, který zemřel, a protože jsou dědicové pokračovala by exekuce proti dědicům. Nicméně Ústavní soud nedávno vyhlásil svůj nález, který výrazně omezí možnost exekučního postihu manžela povinného. Nyní se již čeká na vyhlášení tohoto nálezu ve sbírce zákonů, je tedy možné, že by babička mohla platit jen část dluhů, ale toto tvrzení neberte jako stoprocentní jistotu, neznám totiž situaci, neviděla jsem exekuční titul. Zde rovněž záleží i na tom, zda měla Vaše babička s dědečkem upraveno společné jmění manželů (SJM), a to před vznikem pohledávky která je exekučně vymáhána. Pokud ano, stačí podat návrh na částečné zastavení exekuce a exekutorovi doložit smlouvu o vypořádání nebo o zúžení SJM. Pokud takové smlouvy není, měla by dluh platit babička se synem. S ohledem na nedávno vyhlášený nález Ústavního soudu by pro ni měla být exekuce mírnější. To však bude platit až po jeho vyhlášení ve sbírce zákonů. Pokud ještě neproběhlo dědické řízení, patrně nebude od věci se poradit s advokátem. Kontakt na advokáty získáte na stránce http://www.advokatikomora.cz.
 
Děkuji Vám za Vaši odpověď. Mohu se ještě prosím zeptat?? Jak je tedy možné že notář jim jen oznámil že dluhy nelze odmítnout. Chtěli odmítnout celé dědictví ne jen část chtěli se vzdát úplně všeho. V domě babička nežije je neobytný není v něm topení voda nic. Babička si myslí že je to tím že je uvedená ve smlouvě na úver (na rekonstrukci domu) jako spolužadatelka. Proto se ted nemůže dluhů zříci. Nikde jinde babička nefiguruje a děda si napůjčoval všude možně. Babička zřejmě žádné společné jmění manželů upraveno nemá. děkuji za vaši odpověď
 
Zdravím Vás, ano může to být právě úvěrovou smlouvou. Nicméně nikdo by neměl být nucen přijmout předlužené dědictví. Mám za to, že by jej Vaše babička mohla odmítnout. Bude asi lepší, když tento dotaz, který se již netýká přímo exekuce položíte kolegyni, která se zabývá přímo dědictvím. Popřípadě se můžete i s babičkou jít poradit k advokátovi. Osobně bych se ještě zeptala kolegyně, která zde má na starosti přímo dědictví a s advokátem bych se asi poradila také, a to pro jistotu.