Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.432

Exekutor Vrána Přerov odmítá vyplatit přeplatek neoprávněně stržený dlužníkovi - jak se bránit, jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 3839 x
1 odpověď
 
Dobrý den
od 12/2014 mě soudním exekutorem strhávají výživné na děti z výplaty, jakmile jsem v prosinci vyrozumění o dluhu a exekuci dostal, vše jsem vyrovnal. Exekutor už nedal vědět našemu finančnímu úřadu že nic nedlužím tak, kromě 6000 Kč výživného mě strhával z platu další peníze na uhrazení dluhu, který vlastně dávno není. Dnes to dělá 29.000 Kč co mám přeplatek u pana exekutora Vrány v Přerově.
30.4.2015 jsem tam byl a přeplatek potvrdili, zrušili strhávání jakože dluhu, ale přeplatek mě odmítl vrátit. Prý si to nechají pro případ kdybych přišel o práci ať mám z čeho platit alimenty, má na to právo? Do teď sem měl výplatu 7.000 Kč měsíčně vše sem doložil že to potřebuji na nájem a tak nevím co dělat. Samozřejmě sedm po odečtení výživného a toho neopráněného strhávání peněz od Vrány.
Můžu se nějak bránit a chtít své peníze zpět? Když dlužíte jim zeberou vám i trenky, ale když dluží oni tak se cukají a nepustí co jim nepatří, děkuji.
 
Zdravím Vás, pohledávky výživného jsou pohledávkami přednostními. Mám za to, že exekucí bylo vymáháno i dlužné výživné, kdy jste na výživném dlužil, ale patrně i běžné výživné. Nicméně mám za to, že je-li dluh na výživném zcela splacen a Vy budete řádně a včas na účet exekutora hradit běžné výživné, mohla by být exekuce na výživné zastavena a Vám by tak mohl být vrácen přeplatek. Pohledávky výživného mají privilegované postavení, to se týká i způsobů a možností vymáhání těchto pohledávek. K exekuci na výživné splatné v budoucnu uvádím, že toto možné je, exekuce je prováděna na základě rozsudku, který ukládá povinnému pravidelně hradit výživné. Rozsudkem je možné uložit povinnému, aby uhradil i zálohu na výživné splatné v budoucnu. Je tedy nutné podívat se do rozsudku o určení výživného. Pokud byl rozsudek o určení výživného vydán po 1.1.2014 je možné, a to v souladu s ust. § 918 zákona 89/2012 Sb. , občanský zákoník, aby soud v případech hodných zvláštního zřetele uložil osobě výživou povinné, aby složila zálohu na výživné splatné v budoucnu. Nicméně, je-li dlužné výživné zcela uhrazeno od prosince a běžné výživné je řádně spláceno zkusila bych k exekutorovi podat návrh na zastavení exekuce dle § 290 odst. 2 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.), a to ve spojení s ust. § 44a odst. 3 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu by bylo dobré doložit pracovní smlouvu a mzdový výměr. Dále bych si rovněž, a to písemně požádala o vrácení přeplatku. S písemným návrhem povinného se soudní exekutor musí nějakým způsobem vypořádat.