Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.975

Exekuce pro velmi starý dluh manžela z roku 1994 - manžel zemřel a manželka nemá z čeho splácet

Odesláno: 
Otevřeno 1690 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci za to že můj manžel za mě v roce 1994 podepsal smlouvu s ZEPTER, v té době jsem byla na mateřské a nevěděla o tom.
1998 se zadlužoval, odstěhovala jsem se, několikrát mi vybral mateřskou na moji složenku a pod.

2006 mi přišel dopis, že mám exekuci. Na odvolání nikdo nereagoval a 2007 mi Mgr. Homola sdělil, že pokud okamžitě nezaplatím 7000 Kč, bude ještě hůř. a bylo. Byla jsem sama s dvěmi malými dětmi a peněz nazbyt nebylo.
2000 manžel náhle zemřel a mě zbyly jeho dluhy. A MOJE exekuce, zablokovali mi účet i kotokorent a já neměla ani korunu. Nikdo nechce slyšet, že jsem si nic nepřevzala /ani nikdo jiný/dle smlouvy kterou jsem viděla až v soudním spisu nebyla zaplacena ani jedna splátka, tudíž měla zaniknout s pokutou 25 procent.
Po mě vymáhají celou částku 24.000 plus poplatky 17.500. Táhne se to celá léta, spoustu peněz mi vzali za nic a stále chtějí poplatky.
Jsem v invalidním důchodu a už nemám z čeho platit a hlaně nemám za co, ale soud v Mostě se stále zastává exekutora a mě k tomu nepřizve.
Nevím jak už se mám bránit.
Prosím o radu
Děuji a hezký den
 
Zdravím Vás, tady by bylo nutné nahlédnout do soudního spisu a pokud víte, že smlouva byla uzavřena v roce 1994, tak dále záleží i na tom, kdy nabyl právní moci rozsudek, nebo rozhodčí nález, na základě kterého byla tato exekuce nařízena. Oprávněný má 10 let od právní moci exekučního titulu (rozsudku, rozhodčího nálezu), na to, aby pohledávku, která mu byla soudně přiznána po povinném vymáhal formou exekuce, pokud by tak neučinil, bylo by jeho právo na vymáhání pohledávky formou exekuce promlčeno, a záleželo by jen na Vás, zda byste v rámci procesní obrany tuto námitku uplatnila.
Dále můžete rovněž podat i návrh na zastavení exekuce, a to z důvodu nemajetnosti, tj. podle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K návrhu na zastavení exekuce doložte potvrzení o Vašich veškerých příjmech (invalidní důchod, přivýdělek, sociální dávky, pokud je pobíráte - jaké a v jaké výši Vám byly přiznány), dále napište kolika členná je Vaše domácnost, pokud máte i zdravotní problémy a musíte užívat i léky, napiště rovněž i výdaje za léky měsíčně. Je mi Vás velice líto, protože vymáhaná pohledávka vznikla za dobu trvání manželství, tak může být vymáhána po Vás jako manželce povinného. Nicméně v brzké době by měl ve sbírce zákonů vyjít nález Ústavního soudu, který možnost exekučního postihu manželů a manželek povinných výrazně omezí. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy při zvládnutí této těžké situace.