Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.372

Řádné splácení exekuce - může exekutor zabavit, obstavit družstevní byt, DB (podíl v družstvu)?

Odesláno: 
Otevřeno 2791 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci na plat a na bankovní účet. Zbývá mi doplatit 72.0000 Kč. S exekutorem jsem domluven na splácení ještě navíc tisícikorunou měsíčně mimo částku strhávanou z platu. Takto to bylo domluveno 02/2015.

27.4.2015 mě upozornil předseda družstva, že se exekutor zajímá o můj podíl v družstvě a jeho hodnotu (byt 1+1 hodnata 600.000 Kč). Může exekutor zablokovat i můj družstevní podíl a dát ho do dražby, když jsme spolu domluveni na těchto splátkách, které splácím a snažím se exekutorovi vycházet vstříc. Když jsem po této informaci volal na jeho infolinku jestli je vše v pořádku se splácením bylo mi zděleno, že vše je v pohodě.
Předem moc děkuji.
 
Zdravím Vás, exekutor může provádět exekuci všemi zákonnými způsoby provedení exekuce současně. Zde záleží pouze na jeho rozhodnutí. Takže exekutor může vydat exekuční příkaz na prodej Vašeho družstevního podílu, se kterým souvisí vlastnictví bytu. Mám za to, že ve Vašem případě se jedná spíše o psychologický krok a zajišťovací institut, a to proto, že kdybyste měl i další exekuce tak, aby byl tento exekutor v katastru jako první v pořadí a měl tak právo tento družstevní podíl vydražit. Nicméně mám za to, že pokud řádně splácíte dle splátkového kalendáře a ještě srážkami ze mzdy nemělo by k dražbě družstevního podílu a bytu dojít.