Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.484

Exekuce podílu (poloviny) bytu - je možný pronájem bytu před vydražením v exekuci? (byt na hypotéku z banky)

Odesláno: 
Otevřeno 1206 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o informaci jak postupovat ve věci bytu, který jsme si pořídili s expartnerem a nyní je na něj uvalena exekuce.
Byt je koupený na hypotéku 2010, doba splácení 30 let a oba jsme poloviční majitelé bytu (spoluvlastníci, spolumajitelé).
Hodnota bytu je 3.500.000 Kč, zbývá doplatit 3.000.000 Kč.
Bohužel na ideální polovinu bytu je uvalena exekuce.
Byt bychom rádi prodali, protože není možné ho finančně utáhnout. Bohužel to kvůli exekuci nejde.
Chtěli jsme se s domluvit s exekutorem na přednostním odkupu poloviny, ale požaduje za ní částku 1.500.000, což je naprosto nereálné.
Jedinou možností je prý dražba ideální poloviny, ale ta částka prý půjde na umoření pouze exekuce, což by pro nás znamenalo splácet polovinu bytu, který už nebudeme vlastnit. Je vůbec toto možné?
Pokud ano, je možné aspoň byt pronajímat, tak aby se z toho zaplatila hypotéka a náklady s bytem spojené? S tím že by byt pronajímal majitel na něhož není uvalena exekuce?
Prosím o radu jak v této situaci jednat.
Bohužel vyplacení exekuce není možné, protože se jedná o částku ve výši několika miliónu a je v tom více zainteresovaných lidí.
 
Zdravím Vás, bohužel, je-li vedena exekuce prodejem nemovitosti nemůžete tuto nemovitost sami prodat, neboť toto máte zakázané a navíc byste se vystavili riziku případného trestního stíhání. Nemovitost lze prodat pouze v součinnosti se soudním exekutorem, a to jak v dražbě, tak případně i mimo dražbu, pokud by se našel vážný zájemce o koupi nemovitosti a exekutor by k tomu dal souhlas. K pronájmu uvádím, že pronajímat nemovitost, na kterou je uvalena exekuce samozřejmě můžete, nicméně by o této skutečnosti měl nájemce vědět, neboť je možné, a to za předpokladu, že v nemovitosti bydlíte, tj. máte zde trvalý pobyt, že sem může přijet vykonavatel a na základě vydaného exekučního příkazu k prodeji movitých věci povinného zabavovat věci v domě, a to případně i věci ve vlastnictví nájemce. Proto by měl mít budoucí nájemce u všech hodnotnějších věcí, které by si vzal do nemovitosti doklady prokazující jeho vlastnické právo (např. kupní smlouvu, darovací smlouvu, faktury, dodací listy, záruční listy). Mám za to, že uvést, které věci v nemovitosti jsou nájemce v nájemní smlouvě by nestačilo, a to proto, že nemovitost byste pronajímali až po nařízení exekuce. Navíc i příjem z nájmu by bylo možné postihnout exekucí. Možná by nebylo od věci poradit se s advokátem jak v této věci postupovat. Kontakt na advokáty najdete na stránkách http://www.advokatikomora.cz. Exekutor má pravdu v tom, že pokud by byla nemovitost prodána v dražbě tak peníze půjdou na uspokojení jednotlivých věřitelů přihlášených do dražby. Je však otázkou, zda by nebylo od věci s ohledem na hypotéku sehnat si například dalšího dlužníka nebo ručitele, aby nedošlo k tzv. zesplatnění hypotéky.