Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.989

Zrušení exekuce pro nemajetnost, hrozí exekuce v místě bydliště (bez trvalého bydliště v místě, bez trvalého pobytu)

Odesláno: 
Otevřeno 2190 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli je možné zrušit exekuci pro nemajetnost. 01/2015 jsem přišla o práci a jelikož jsem pracovala pouze na zkrácený úvazek, pobírala jsem velmi nízkou podporu.
04/2015 jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale bohužel se mi stal úraz a tak jsem teď v pracovní neschopnosti. Jsem nucena bydlet u matky, jelikož finance na vlastní bydlení nemám. Taky zde nejsem hlášená trvalým pobytem, mohou exekutoři přijet a něco zde zabavit když já tu nemám vlastně žádný majetek.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, jako povinná můžete samozřejmě podat k exekutorovi, který je pověřen vedením exekuce na Váš majetek návrh na zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K tomuto návrhu však musíte přiložit doklady, které Vaši nemajetnost dokládají, jedná se o potvrzení o příjmech (např. podpora v nezaměstnanosti, mzda, nemocenská a sociální dávky, pokud je pobíráte). Nicméně ve Vašem případě bych rovněž podala i návrh na odklad exekuce, v souladu s ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 občanského soudního řádu, a to proto, že jste se jako povinná přechodně bez své octila v takové situaci, kdy by neprodlený výkon rozhodnutí mohl pro Vás znamenat zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. Odklad exekuce navrhněte po dobu Vaší pracovní neschopnosti, a to z toho důvodu, že po ukončení pracovní neschopnosti se vrátíte zpět do zaměstnání a budete mít opět vyšší příjem. I z tohoto důvodu mám za to, že návrh na odklad má ve Vašem případě vyšší šanci na úspěch než návrh na zastavení exekuce pro Vaši nemajetnost. Nicméně můžete zkusit podat současně jak návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost tak i návrh na odklad exekuce.
K další části dotazu uvádím, že vykonavatelé jako první pojedou na adresu Vašeho trvalého pobytu, na adresu, kde se zdržujete by vyjeli, jen pokud by zjistili, kde se nacházíte. Dále uvádím, že i k exekuci prodejem movitých věcí povinného musí být vydán exekuční příkaz, který tento způsob exekuce dovolí. Pro úplnost pouze uvádím, že ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu upravuje věci, které nemohou být povinnému zabaveny. Pokud byste měla další dotaz klidně se na nás obraťte.