Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.065

Exekuce podílu bytu, domu, nemovitosti zatížené úvěrem - jak má postupovat nedlužící spoluvlastník, spolumajitel?

Odesláno: 
Otevřeno 3703 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel v manželství koupil s exmanželkou na úvěr dům. 2 smlouvy on dlužník ona spoludlužník a naopak. Exmanželka nadělala dluhy o kterých nevěděl. Rozvedl se s ní a dům rozdělily ze SJM na 2 poloviny. Když mělo dojít k prodeji na půlku domu expartnerky naskíkaly 4 exekuce s prodeje sešlo Ex neplatí úvěr přítel splácí vše sám nezbývá mu z platu ani na benzín do práce natož na živobití. Teď jde její půlka do dražby. Nic nezavinil o ničem nevěděl a neví jak dál.
Ona dělá dluhy dál a dál. Prosíme o radu kdyby šel do dražby o její půlku zda bude muset jako nový vlastník platit i další dluhy které jsou na katastru? A co by šlo udělat když nemá ani na rohlík a vše řádně platí jen proto aby, mu nedali exekuci na plat.
Děkuji za odpověd aaaaa
 
Zdravím Vás, pokud by šla polovina nemovitosti do dražby, byla by nemovitost, pokud by se dražby účastnil i Váš přítel při stejné nabídce byla by tato půlka jeho. Mám za to, že Váš přítel může zkusit soudního exekutora požádat o odklad exekuce, a to dle § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Podmínkou pro odklad však je, že se povinný přechodně bez své viny ocitl v takové situaci, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo členy jeho rodiny a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. K návrhu na odklad je však nutné doložit např. příjem přítele a také výši splátek, z čehož bude zřejmé, že Váš přítel nemá téměř z čeho žít. Současně v návrhu na odklad exekuce uveďte na jak dlouhou dobu o odklad exekuce žádáte, např. na 6 měsíců. Závěrem dodávám, že pokud polovinu domu někdo vydraží, např. i Váš přítel, tak cena poloviny nemovitostí, připadne na úhradu exekučně vymáhané částky a nákladů exekuce, případně i na úhradu dalších exekucí a zbytek peněz se vyplatí povinnému (exmanželce). Pokud by tyto peníze na úhradu dluhů nestačily pokračovalo by se v exekuci na majetek exmanželky, např. formou srážek z její mzdy, účtu či jiného příjmu (sociálních dávek) a vydražená polovina nemovitosti by již neměla být zatížena dluhy.