Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.204

Přeplatek exekuce (peníze exekučně zabavené manželce) - jak má získat manželka zabavené peníze?

Odesláno: 
Otevřeno 1686 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
matka a otec spolu nežijí již 1995-2015, nicméně se nikdy nerozvedli. Otec nadělal spousty dluhů, které za něho matka splácí.
S jedním dluhem máme problém - společnost Profi credit dala otci i matce exekuci na důchod - stráhává se jim pravidelně každý měsíc.
Po téměř roce splácení, jsme zjistili, že tatáž společnost si ovšem už částku hned v začátku - tedy téměř před rokem, strhla z matčina účtu. Téměř rok se tedy splácí něco, již bylo zaplaceno. Tím vznikl přeplatek, který ovšem chtějí vrátit otci. Ten samozřejmě matce nic nevrátí, je to alkoholik.
Je z toho cesty ven? Je možné požadovat něco po exekutorech za jejich chybu, tedy za dvojité splácení částky?
Matka by nejraději brala variantu dalšího společného splácení a vrácení peněz jí na účet. Jinak se otec na uhrazení dluhu nebude vůbec podílet - naopak mu vrátí ještě to, co za něj matka rok splácela. Jednalo o 74 000 korun. Matka je v důchodu a nemůže si dovolit vyhazovat takto peníze oknem. Díky za odpověď
 
Zdravím Vás, v tomto případě podejte návrh na částečné zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), s tím, že Vaše matka již částku ve výši 74.000,- Kč uhradila, a to na počátku exekuce, kdy jí tato částka byla stržena z účtu. Soudní exekutor prověří situaci a pokud se tato informace ukáže jako pravdivá tak přeplatek vrátí. Současně ať Vaše maminka požádá o vrácení přeplatku na svůj účet, s tím, že povinný (Váš otec) je závislý na alkoholu a vše za něj splácí Vaše matka. Mám za to, že by této žádosti měl soudní exekutor vyhovět. Jen se zeptám společné jmění manželů (SJM) Vašich rodičů patrně nebylo zrušeno, že? Pokud by tomu tak bylo, mohla by Vaše maminka u dalších exekucí, kde je Váš otec jako povinný exekutorům doložit rozhodnutí o zániku SJM a pokud by pohledávka vznikla po zániku SJM nemusela by platit exekučně vymáhané dluhy Vašeho otce. Pokud SJM není zrušené, tak Vaše maminka může takto splácet dluhy svého manžela o jejichž vznik se však nezasloužila.