Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.435

Zamítnutí splátek exekutorem a věřitelem - jak postupovat když dlužník nemá peníze?

Odesláno: 
Otevřeno 3561 x
1 odpověď
 
Náš syn, ktorý žil a pracoval v Českej republike, sa zadĺžil veľmi vysokou čiastkou. Niektoré dlhy skončili u exekútorov, iné platobnými príkazmi.
O dlhoch sme sa dozvedeli náhodou, keď sme ho chceli odhlásiť zo zdravotnej poisťovne a pátrali sme po ďalších a je ich veľmi veľa (27 položiek). Všetky istiny sme zaplatili a teraz máme problém, keďže syn nechodil na súdy a nepreberal poštu, splatiť zostávajúce časti dlhov, nakoľko sme dôchodcovia a syn zatiaľ nepracuje (zlý zdravotný stav). ¨

Požiadali sme o odpustenie penále, kde sa dalo, a požiadali sme o splátkové kalendáre. Naše možnosti splácania tak vysokého dlhu sú veľmi obmedzené. Stretávame sa s neústretovosťou pri žiadostiach o splátky a hrozia nám exekúciami na tieto sumy.
Ako máme postupovať? Dá sa niečo robiť?
Máme obmedzené možnosti už tým, že žijeme na Slovensku a kontakt so súdmi a exekútormi je len telefonicky, resp. písomný.
Ďakujem za odpoveď.
 
Zdravím Vás, zde Vám mohu poradit jediné, abyste si spočítali kolik dluhů má syn, nebo spíše kolika věřitelům Váš syn dluží (např. zdravotní pojišťovna, banka, … ) a na úhradu každého dluhu měsíčně posílali např. 200 - 300, - Kč, mám za to, že nic jiného Vám v této chvíli poradit nemůžu. U dluhů, které jsou již u exekutorů je možné, aby Váš syn zkusil podat návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného, tj. dle ust. § 55 zákona č. 120/2001 Sb. , exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu. K tomuto návrhu však bude muset Váš syn doložit doklady, které prokazují jeho nemajetnost (tedy např. potvrzení o příjmech, nebo o vyplácených sociálních dávkách, exekuční příkazy jiných exekutorů, vyrozumění o exekuci od jiných exekutorů, popř. i zdravotní zprávy, které potvrdí špatný zdravotní stav Vašeho syna). Závěrem uvádím, že návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného může v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. c) občanského soudního řádu podat i oprávněný (věřitel) nebo exekuci pro nemajetnost povinného může v průběhu exekuce zastavit i sám exekutor.