Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.672

OSVČ a nepřednostní exekuce - kolik peněz z výdělku může zabavit exekutor?

Odesláno: 
Otevřeno 1716 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji jako finanční poradce, jsem OSVČ, od dubna 2015 mi budou prováděny srážky ze mzdy kvůli nařízení exekuce (nemám přesně stanovenou částku měsíční mzdy, je mi vyplacena vždy provize za daný měsíc dle počtu uzavřených smluv), jedna se o tzv. nepřednostní exekuci, prosím o zaslání odpovědi na dvě otázky:
- kolik %, respektive jakou část platu mi mohou z mého platu maximálně odebírat a
- zda mám jako OSVČ nárok také na tzv. nezabavitelnou část mzdy a kdo její výši určuje, zda účtárna, která posílá srážky ze mzdy exekutorovi nebo její výši určuje přímo exekutor?
Děkuji vám, přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, ano i Vy jako OSVČ máte nárok na nezabavitelnou část mzdy. Její výše je určena přímo v občanském soudním řádu (zákon č. 99/1963 Sb. , konkrétně se jedná o ust. § 279 občanského soudního řádu. Pokud Vám jde o procentuální vyjádření, srážena by Vám měla být 1/3 mzdy, zbytek je nezabavitelná část mzdy, pokud se jedná o nepřednostní pohledávku. Výše srážek se tedy bude odvíjet od Vaší výše mzdy za každý měsíc. Dále výše srážek rovněž závisí i na Vašich osobních poměrech, tj. zda máte manžela a děti, a případně kolik dětí. Pokud máte manžela a děti výše srážek bude nižší, než kdybyste byla svobodná a bezdětná. Takže výše srážek ze mzdy a z jiného příjmu je upravena přímo zákonem, a to ust. § 279 občanského soudního řádu. Přeji hezký zbytek dne.