Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.027

Exekuce věcí pronajímatele pro exekuci a dluhy nájemce, nájemníka - jak domluvit splátkový kalendář s exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1501 x
3 odpovědi
 
Dobrý večer,
mám dotaz, mám exekuci, exekuční příkaz mi osobně přivezli. Bydlím v pronájmu, nájemní smlouvu mám s majitelem bytu. Ověřené podpisy na poště.
Nevlastním žádný movitý ani nemovitý majetek. Ale přesto mi bylo vyhrožováno že mi vše z bytu odvezou. A auta které nábytek odvezou budu muset uhradit. Jsem nezaměstnaná a můj příjem jsou sociální dávky. Prosím o Vaší radu a pomoc. Chci požádat o splátkový kalendář. Měsíční splátkou 1000 Kč. Děkuji
 
Zdravím Vás, o splátkový kalendář určitě požádejte, podle mého názoru je to jediný způsob jak se vyhnout zabavení věcí. Zeptám se, je součástí nájemní smlouvy i popis věcí, které vlastní pronajímatel (majitel bytu) či nikoli. Pokud by tomu tak bylo, tak dokladem o tom, že zabavované věci patří třetí osobě (majiteli bytu) by byla i nájemní smlouva, kterou byste měla ukázat vykonavateli. Pokud tam toto ustanovení (věta) chybí tak bude muset majitel bytu dohledat, pokud možno co nejvíce dokladů, které prokazují, že zařízení bytu a jiné věci v bytě patří majiteli bytu (pronajímateli) a nikoli Vám. Radit Vám, abyste sepsala čestné prohlášení s úředně ověřenými podpisy nemá smysl, neboť exekuční příkaz k prodeji movitých věcí povinného již byl vydán a vykonavatel ani exekutor by k čestnému prohlášení v tomto případě nepřihlíželi. Pokud by však došlo k zabavení věcí ve vlastnictví pronajímateli (majitele bytu) musel by majitel bytu, a to do 30 dnů od zabavení věcí podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a k těmto věcem doložit vlastnické právo (např. kupní smlouvu, darovací smlouvu, faktury, dodací listy, záruční listy, .). Proto by bylo dobré, abyste majiteli bytu oznámila, že čelíte exekuci a že již byl vydán exekuční příkaz k prodeji movitých věcí. Pokud by došlo k fyzickému odvozu věcí tak náklady na jejich odvoz skutečně hradí povinný, tedy Vy.
 
Ano vše je sepsáno v nájemní smlouvě, jelikož nájemní smlouvu musím doložit kvůli sociál. dávkám a i přesto můžou zabavit nábytek který nepatří mě? Nábytek je starší. Já jsem se zmínila že jsem v pronájmu. Oznámila jsem že jsem v pronájmu, nájemní smlouvu se nezajímali. Jen se prošli bytem, a nenechali mi povědět že vybavení bytu patří majiteli. Jestli nemysleli že byt je od města. A pokud tedy dojde k fyzickému odvozu tak mi akorát navýší dluh o tisíce. Je možno se proti tomu bránit? Mluvili s mým přítelem a tomu doporučili abychom rychle sehnali pujčku a zaplatili. A mam ještě dotaz když vložim 1000 kč na jejich účet mužou to považovat za splátku?


Děkuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě je dle mého názoru nájemní smlouva dokladem o tom, že věci v ní popsané jsou ve vlastnictví osoby odlišné od povinného, v tomto případě tedy ve vlastnictví majitele bytu. Pokud by skutečně zabavili věci ve vlastnictví majitele bytu nezbylo by nic jiného než aby majitel bytu podal k příslušnému soudnímu exekutorovi návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu do 30 dní ode dne zabavení věcí. K tomuto návrhu je nutné doložit patrně raději úředně ověřenou kopii nájemní smlouvy a pro jistotu i doklady o vlastnickém právu majitele bytu k zabavenému zařízení bytu. Jen se zeptám, zda exekuci na Váš majetek provádí JUDr. Vrána nebo někdo jiný.
K další části dotazu uvádím, že pokud na účet soudního exekutora vložíte 1.000,- Kč měli by tuto částku považovat za částečnou úhradu dluhu, za splátku na základě splátkového kalendáře bych ji považovala, jen pokud byste tuto skutečnost výslovně uvedla např. v přípisu, kterým byste platbu vysvětlila, jinak bych ji brala jako částečnou úhradu vymáhané pohledávky. Pro úplnost dodávám, že věci, které nemůžou být postiženy exekucí prodejem movitých věcí jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Je bohužel pravdou, že kdyby skutečně došlo k fyzickému odvozu věcí mělo by to za následek navýšení dluhu povinného za náklady na odvoz věcí a jejich skladování.