Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.736

Exekuce podílu nemovitosti - jak mají postupovat ostatní spoluvlastníci nemovitosti?

Odesláno: 
Otevřeno 3789 x
1 odpověď
 
Dobrý den, máme nemovitost, kterou vlastní 5 spoluvlastníků. Jeden ze spoluvlastníků přepsal svůj podíl na dalšího spoluvlastníka, čímž se snížil počet vlastníků na 4. Po přepisu a zápisu do katastru ovšem přišel exekuční příkaz k prodeji nemovitostí právě na ten podíl který byl přepsán.
Chceme nemovitost prodat a nemůžeme, protože v katastru je zapsáno omezení vlastnických práv exekučním příkazem, ale je to na bývalého spoluvlastníka, který již z nemovitosti nic nevlastní.
Co s tím můžeme udělat? Děkuji R
 
Zdravím Vás, musíte kontaktovat soudního exekutora, který vede exekuci, a který vydal exekuční příkaz k prodeje spoluvlastnického podílu na nemovitosti, s tím, že povinný (spoluvlastník, na jehož majetek je nařízena exekuce) tento podíl již nevlastní a toto současně doložit jak kupní smlouvou tak i platným výpisem z katastru nemovitostí a požádat jej o zrušení exekučního příkazu k prodeji tohoto spoluvlastnického podílu, tedy navrhnout částečné zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce, a to podle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Na základě Vašeho sdělení by měl soudní exekutor exekuční příkaz zrušit, neboť spoluvlastnický podíl již není ve vlastnictví povinného. Exekucí je totiž možné postihnout pouze majetek (spoluvlastnický podíl) povinného, s výjimkou manžela povinného, pokud se jedná o dluhy vzniklé po dobu trvání manželství.