Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.689

Odpovědnost za škodu způsobenou nemovitostí v exekuci - odpovídá majitel, exekutor nebo stát?

Odesláno: 
Otevřeno 1761 x
3 odpovědi
 
S mým pozemkem sousedí dům zatížený již řadu let exekucí. Dům chátra, padají z něho střešní krytiny, propadají se zdi atd. Dle laického pohledu je dům v havarijním stavu, ideálně na demolici. Kdo zodpovídá za škody (hmotné i zdravotní) vzniklé touto nemovitostí? Dům je na kraji pozemku vedle naší přístupové cesty, riziko zranění je tedy dost vysoké. Dům jsem již v minulosti chtěl odkoupit, ale ani banka, ani exekutor nemají vůbec zájem majetek prodat a pokud ano, pak za nesmyslné částky (vzhledem k nutnosti demolice objektu řádově za 200 - 300 000 Kč). Majitel je navíc ve vězení, s ním se jednat nedá. Kdo MUSÍ s danou situací pohnout a podle jakého zákona a paragrafu? Exekuční úřad, stavební úřad, obecní úřad, banka, majitel (i když je majetek v exekuci a majitel ve vězení)? Mohu případně nějakou cestou dosáhnout toho, aby šla nemovitost a pozemek do dražby? Děkuji. za odpověď.
 
Zdravím Vás, je-li dům v exekuci a majitel ve výkonu trestu jedná se o speciální situaci. V tomto případě bych kontaktovala exekutorský úřad, který vede exekuci na majetek povinného (majitele ve výkonu trestu) a dále též obecní úřad a stavební úřad obce, ve které se tato nemovitost nachází. Popište jim situaci, napište, že majitel je ve výkonu trestu a že nemovitost je v havarijním stavu, což doložte i fotografiemi nemovitosti a případně žádejte i vstup na sousední pozemek za účelem učinění potřebných opatření k zabránění vzniku škody. Na toto máte právo dle ust. § 2901 občanského zákoníku (zákon 89/2012 Sb.). Dále můžete rovněž podat návrh na soud dle § 2903 občanského zákoníku s tím, aby soud uložil vhodné opatření k odvrácení hrozící újmy, např. i demolici objektu, s tím, že vlastníkovi nemovitosti či soudnímu exekutorovi by byla za tuto nemovitost v případě demolice poskytnuta přiměřená náhrada, patrně dle znaleckého posudku o určení ceny nemovitosti. Dále můžete i s ohledem na havarijní stav objektu žádat o co nejrychlejší provedení dražby nemovitosti.
 
Též zdravím a moc děkuji za odpověď. Jen by mne zajímalo, zda by se něco zásadně změnilo (v postupu v dané situaci), pokud by už byl majitel z výkonu trestu propuštěn. Toto se totiž může velice snadno stát… Předpokládám, že žádat o dražbu nemovitosti mám přímo exekutora, který má exekuci na starost, ano? Zároveň jsem z Vaší odpovědi nevyčetl, kdo¨přesně je v daném případě odpovědný za vzniklé škody - v § 2901 se nic konkrétně nezmiňuje. Nerad bych chodil od čerta k ďáblu s tím, že to není v ničí kompetenci…
Děkuji předem za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud by majitel dané nemovitosti nebyl ve výkonu trestu, byl by za škodu na majetku vzniklou v důsledku havarijního stavu nemovitosti zcela odpovědný on. Musel by tedy postupovat v součinnosti se soudním exekutorem. Mám za to, že v tomto případě by za škodu odpovídal ten, koho majitel nemovitosti plnou mocí zmocnil např. k péči o jeho majetek v po dobu výkonu trestu. Pokud toto neučinil nesl by část odpovědnosti i majitel nemovitosti, nebo osoba blízká, neboť je běžné, že se o majetek některého člena rodiny stará jiný rodinný příslušník po dobu, kdy je majitel v zahraničí, ve výkonu trestu, … Nicméně toto je skutečně speciální případ a bylo by na soudě, kdo by v tomto případě za škodu odpovídal, jedno je jisté, exekutor by to nebyl. Dále je též věcí, zda by za škodu částečně neodpovídal i stavební úřad obce, kde se tato nemovitost nachází, to by ovšem platilo, pokud byste stavební úřad opakovaně, např. 2 - 3x upozorňoval na havarijní stav objektu a oni by nich nedělali. Také je zde otázkou, proč by nic nedělali, zda proto, že neměli k nemovitosti přístup (poté by neodpovídali) nebo proto, že se jim toto prostě nechtělo řešit (poté by za škodu odpovídali alespoň částečně). Proto je v zákoně č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník též ustanovení § 2903 NOZ, které dává možnost obrátit se na soud, aby uložil vhodná opatření k zabránění škody na majetku či zdraví, v tomto případě je možné se soudně domáhat i demolice objektu. Mám za to, že tuto žalobu můžete podat Vy jako ohrožený.
Ano žádat o dražbu musíte přímo exekutora, který vede exekuci na majetek povinného, a který bude tuto nemovitost dražit.