Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.389

Dlužník se účelově zbavil majetku - jak napadnout utracení peněz a darování majetku blízkým dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 2195 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
synovi a jeho manželce jsme zapůjčili peníze na podnikání. Bohužel firmy jim neplatili a tak s podnikání skončili. Mezitím se manželství rozpadlo, ale zůstaly dluhy. Po rozvodu syn svoji část zaplatil, jeho bývalá manželka ne. Žalovali jsme ji a soud jsme vyhráli. Při vynesení rozsudku měla bývalá snacha na svém kontě polovinu peněz z prodeje jejich nemovitosti. Poté se naše bývalá snacha odvolala, ale KS jí odvolání zamítl.
Měla zaplatit do 3 dnů od nabytí právní moci. Ona ale mezitím koupila dům, který napsala na svoji matku, také prodala auto a tak nyní nemá žádný majetek, jak nám sdělila. Jak na ní přes exekutora vymoci dluh, když již žádné peníze nemá?
 
Zdravím Vás, když soudní exekutor zjišťuje majetkové poměry povinného, tak se dotazuje i na stavební spoření či penzijní připojištění, takže pokud má Vaše bývalá snacha nějaké peníze zde, je možnost tyto exekučně postihnout, a to exekučním příkazem k přikázání jiné pohledávky povinného. V tomto případě by peníze ze stavebního spoření či penzijního připojištění byly vyplaceny přímo soudnímu exekutorovi, který by část poukázal oprávněnému a část by si ponechal na úhradu nákladů exekuce. Dalí možností je rovněž i provádění srážek ze mzdy, či přikázání pohledávky z účtu povinného u banky. Jak vidíte exekutor má docela dost možností jak pohledávku vymáhat. Co se týká koupi nemovitosti, která je nyní ve vlastnictví matky Vaší bývalé snachy je zde možné podat žalobu na určení neplatnosti této kupní smlouvy nebo na Vaši bývalou snachu v této souvislosti podat i trestní oznámení pro trestný čin zkrácení věřitele, a to za předpokladu, že vše je tak jak zde uvádíte.