Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.670

Úhrada nákladů exekuce - zastavení exekuce pro nemajetnost, tabulka exekutorských poplatků

Odesláno: 
Otevřeno 1873 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Popis situace: v roli věřitele - společnost má od dlužníka z r. 2013 podepsaný Notářský zápis s přímou vykonatelností na nemalou dlužnou částku (přes 1 mil. Kč), dlužník je nebonitní klient a je zde tedy obava, že při předání záležitosti do rukou exekutorů by mohla nastat situace, že bude exekuce zastavena pro nemajetnost dlužníka (obyčejný věřitel nemůže nikdy vědět, zda dlužník ve skutečnosti má nebo nemá z čeho dluh zaplatit, především v situaci, kdy dlužník nekomunikuje). Kdo by byl v tomto případě povinen hradit náklady a veškeré poplatky za exekuční řízení a o jaké paragrafy se toto stanovisko opírá?

V případě, že povinnost úhrady připadne na věřitele, může se nějak bránit?
Jaké náklady ve spojitosti s exekučním řízením vznikají, jaká vyhláška řeší tyto exekutorské poplatky, výši odměn, atd. , existuje nějaká přehledová tabulka?

Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v případě, že by byla exekuce na majetek dlužníka zastavena z důvodu jeho nemajetnosti (§268 odst. 1 písm. e) zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu), hradil by náklady exekuce a odměnu exekutora oprávněný, a to v souladu s ust. § 89 odst. exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb. V souvislosti s exekucí vznikají zejména náklady exekuce, odměna exekutora a náklady oprávněného. Náklady exekuce a odměna exekutora, stejně jako náklady oprávněného jsou závislé na výši vymáhané pohledávky a na vymožené částce. Náklady exekuce a odměna exekutora jsou upraveny ve vyhlášce č. 330/2001 Sb. Ohledně odvolání se proti výroku o náhradu nákladů exekuce uvádím, že jak oprávněný tak i povinný mají možnost vznést námitky proti příkazu k úhradě nákladů exekuce, o této skutečnosti budete v příkazu k úhradě nákladů exekuce poučeni. Nicméně exekutor tyto náklady učtuje a nárokuje v souladu s vyhláškou č. 330/2001 Sb. , takže by možná nebylo od věci, a to ještě předtím než zahájíte danou exekuci si o věci promluvit s exekutorem a smluvně se dohodnout i na úhradě nákladů exekuce, což exekuční řád výslovně dovoluje.