Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.949

Exekuce podílu nemovitosti - jak nepřijít o střechu nad hlavou a mít kde bydlet?

Odesláno: 
Otevřeno 1445 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Kamarádka je v rozvodovém řízení, má dvě děti, vydělává cca 16.000 Kč měsíčně. Z 2009 má exekuci, kterou bohužel neřešila, exekutor se snažil strhávat z dávek, platu (ona i manžel měli oficiálně minimální mzdu). Nyní má nařízeny srážky ze mzdy v částce asi 1700 Kč. Výše jistiny je cca 105.000 Kč, dluh pak celkem asi 250.000 Kč. Nyní jí přišla informace o dražbě domu. V dalších částech domu jsou jiní majitelé. Dům, respektive její 1/8, má hodnotu asi 800.000 Kč. Kamarádka nyní začíná problém řešit, dražba bude v květnu 2015. Na její části domu má ještě na sebe hypotéku, kde zbývá doplatit asi 200.000 Kč.
Je nějaký způsob, jak postupovat, aby neztratila střechu nad hlavou? Pokud by musela do podnájmu, stejně nebude moci platit, náklady na bydlení by byly ještě vyšší než nyní. Děkuji.
 
Zdravím Vás, jedinou možností, která by připadala v úvahu je dohodnout se na splátkovém kalendáři s exekutorem, který má danou nemovitost dražit, čímž by bylo možné dražbu nemovitosti oddálit. Nicméně je otázkou, zda k splátkovému kalendáři exekutor přistoupí, když dražba má být již v květnu. Dále je možné, pokud Vaší kamarádce někdo půjčí vyšší sumu peněz, aby tuto částku buď osobně přinesla do sídla exekutora, který má danou nemovitost dražit a nebo neprodleně poukázala na jeho účet. Popřípadě je dále možné též podíl Vaší kamarádky v dražbě odkoupit a s kamarádkou sepsat např. nájemní smlouvu, a to i s tím, že by jí nabyvatel podílu tento podíl např. po 6 letech převedl zpět.