Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.286

Exekuce bezdomovce v domově důchodců - hrozí zabavení peněz a vystěhování z domova pro seniory?

Odesláno: 
Otevřeno 1697 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chtěla bych poradit. Má matka byla delší dobu bezdomovec, před časem se jí ujal starosta obce a ubytoval jí v domově pro seniory. Jenže minulý týden přišlo vyrozumění od exekutora, že má uhradit dlužnou částku 67.000 Kč, z roku 2009. Problém je v tom, že ona má důchod 4606 Kč. Pobírá ještě příspěvek na bydlení 1600 Kč, ale z toho zaplatí nájem 3000 Kč a inkaso 500 Kč, takže na živobytí jí toho moc nezbude.
Už splácí 1. exekuci měs. splátkou 300 Kč. Majetek nemá žádný, má pouze věci, které jí kdo podaruje.

Poradte, prosím, co by se dalo v jejím případě udělat, když opravdu nemá prostředky k tomu, aby to uhradila. Předem Vám děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, možnosti jsou v zásadě tři. Jako první můžete zkusit podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného (Vaší matky) dle § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) ve spojení s ust. § 55 exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.). Druhou možností je zkusit podat návrh na odklad exekuce, kdy podmínkou pro odklad exekuce je v souladu s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu, i to, že se povinný bez své viny přechodně ocitl v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí měl pro něj nebo členy jeho rodiny zvláště nepříznivý dopad a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. Jako poslední možnost uvádím, čekat na rozhodnutí soudního exekutora na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného (Vaší matky), neboť exekutor může navrhnout oprávněnému zastavení exekuce na nemajetnost povinného, lze-li očekávat, že náklady exekuce budou vyšší než exekučně vymožená částka. Osobně bych se klonila buď k možnosti uvedené pod bodem 1 nebo 3, u odkladu exekuce bude problém v tom, že se musí jednat o přechodnou a nezaviněnou situaci, což pravděpodobně není případ Vaší matky, coby bezdomovce, kterým ještě nedávno byla. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.