Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.790

Exekuce na starobní důchod a rozvod manželství důchodců - má rozvod vliv na exekuci důchodu?

Odesláno: 
Otevřeno 1567 x
7 odpovědí
 
Dobry den, mam dotaz, na ma zela byla uvalena exekuce, v dusledku toho mam i ja exekuci na duchod. Nyni jsme s manzelem rozvedeni. Je mozne, abych mela zrusenou exekuci na duchod, kdyz uz jsme rozvedeni.
Dekuji za odpoved.
Vera
 
Zdravím Vás, jde o to, zda je exekucí vymáhána pohledávka, která vznikla za trvání manželství či nikoli. Pokud pohledávka vznikla za trvání manželství je možné pohledávku vymáhat i po Vás, nicméně i Vám se uleví, a to s ohledem na nedávno ústně vyhlášený nález Ústavního soudu, který poté co bude publikován ve Sbírce zákonů výrazně omezí možnosti exekučního postihu manžela povinného. Pokud se však jedná o dluh, který vznikl po zániku manželství, tak podejte k exekutorovi, který vede exekuci návrh na částečné zastavení exekuce ve vztahu k Vaší osobě a k návrhu rovněž doložte pravomocný rozsudek o rozvodu manželství. Návrh na částečné zastavení exekuce odůvodněte důvodem pro zastavení exekuce uvedený v ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.), a to tak, že SJM zaniklo ke dni zániku manželství a že vymáhaná pohledávka vznikla až po zániku manželství. Dále je důležité vědět, zda máte smluvně omezený rozsah SJM (společného jmění manželů) či nikoli. Pokud ano, tak záleží, zda tato pohledávka spadá do režimu SJM či nikoli, a pokud do režimu SJM nespadá, je opět nutné podat návrh na částečné zastavení exekuce a k návrhu přiložit i tuto smlouvu o zúžení SJM + rozsudek o rozvodu manželství s vyznačenou doložkou právní moci.
 
Dekuji moc za odpoved. Exekuce vznikla v dobe manzelstvi. Takze zatim nemam zadnou sanci, aby mi byla zrusena exekuce na duchod. Dekuji za pripadnou odpoved.
 
Zdravím Vás, v tomto případě záleží i na tom, zda jste v době vzniku pohledávky měli zúžené společné jmění manželů (SJM) či nikoli. Pokud jste měli SJM zúžené bude nutné podat návrh na částečné zastavení exekuce a k tomuto návrhu rovněž doložit i smlouvu o zúžení SJM. Nicméně nedávno byl vyhlášen nález Ústavního soudu, který omezení možnosti exekutora exekučně vymáhat pohledávky po manželovi povinného, takže se následně v tomto směru uleví i Vám,
 
Dekuji a mam prosim nejakou sanci se odvolat, ev. mohu si poridit nejake movitejsi veci, aniz by mi je exekutor sebral? V dobe kdy na me byla uvalena exekuce manzela jsme nemeli zuzene SJM. Mam stale exekuci na duchod. Dekuji za odpoved.
 
Zdravím Vás, jelikož jste neměli zúžené SJM a dluh vznikl za trvání manželství může exekutor tento dluh vymáhat i po Vás. Nicméně jak jsem se již zmiňovala, mám za to, že v řádu týdnů bude ve Sbírce zákonů publikován Nález ústavního soudu, který omezuje možnosti exekučního postihu manžela povinného. Mám za to, že můžete zkusit navrhnout částečné zastavení exekuce, ale raději ještě tak cca 3 měsíce počkejte, aby tento Váš návrh měl větší šanci na úspěch. K pořizování movitějších věcí uvádím, že bych zatím byla opatrná, nicméně, pokud se jedná o věci, které potřebujete k uspokojování Vašich osobních potřeb nebo k výkonu povolání můžete si je pořídit, jen si nechejte vystavit doklady, které jednoznačně prokáží Vaše vlastnické právo k těmto věcem. Pro úplnost dodávám, že věci, které Vám nemohou být v rámci exekuce zabaveny jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.).
 
Moc dekuji za vycerpavajici vysvetleni.
 
Zdravím Vás, nemáte zač, kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit.