Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.867

Exekuce na družstevní byt při řádném splácení exekuce splátkami dle splátkového kalendáře

Odesláno: 
Otevřeno 1331 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mi může exekutor dát do dražby družstevní byt, i při řádném mnohaletém splácení a snahou splácet z invalidního důchodu. Jinak mi jednou exekuci zrušil a poté zase asi za měsíc obnovil, čemuž jsem vůbec nerozumněla.
Dluh je bývalého manžela, ale vznikl za manželství, bohužel a je zde ještě ručitel. V této situaci konám pouze já, jelikož pouze mě mají co vzít. Další dva dlužníky snad ani nekontaktují, víceméně jakoby nic nemají, i když vím, že to tak není. Já se bráním, ale z jedné strany mi právník řekne, že jelikož konám, tak exekutor by mi neměl brát byt, nemá na to právo, a jiný zase řekne, že je to možné. Jsem 15 let rozvedená a veškeré exekuce po býv, manž, jdou za mnou. Jak se mám bránit? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, to zda bude exekutor dražit nemovitost ve vlastnictví povinného nebo manžela povinného je na úvaze soudního exekutora. Nicméně by mělo být přihlédnuto i k tomu, že dluh po bývalém manželovi řádně splácíte, a to srážkami z invalidního důchodu. Domnívám se, že srážky z invalidního důchodu jsou nízké na to, aby zcela uspokojily pohledávku oprávněného, a oprávněný tak může na soudního exekutora tlačit ve věci dražby nemovitosti. Mám za to, že zde skutečně záleží na rozhodnutí soudního exekutora, který na jedné straně riskuje, že se mu na stole objeví přípis, který mu sdělí, že dražba nemovitosti je v rozporu s dobrými mravy, když je exekuce řádně splácena srážkami z invalidního důchodu manželky povinného, která je současně i vlastníkem družstevního podílu a na straně druhé v případě, že by soudní exekutor dražbu neprovedl riskuje i návrh na změnu exekutora s tím, že v exekuci nepostupuje dostatečně efektivně s cílem vymoci dlužnou částku co nejdříve. Takže zde záleží čistě a jen na úvaze soudního exekutora a na síle argumentů účastníků exekuce.