Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.758

Exekuce věcí nedlužníka pro exekuci dlužníka bydlícího v nemovitosti - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1370 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bratr se dostal do finančních problémů (neplatil pokuty, půjčky). Když o tom konečně informoval naší matku, tak požádali o změnu trvalého pobytu a nahlásili jako trvalé bydliště městský úřad.
11/2014 se nastěhoval do matčina rekreačního rodinného domu, protože byl vážně nemocný a nemohl pracovat a platit si podnájmy. Teď je ale zdravý a stále tam bydlí, nemá tam trvalé bydliště.
Může se stát, že exekutoři najdou, kde bydlí (hlásil to v nemocnici, kde byl hospitalizován a nejspíše i v práci, kde byl, než mu zabavili část platu), a matce zabaví majetek v baráku a i třeba část baráku?
Přesnou výši dluhu nám nechce bratr říct, ale je to ve statisících. Hodnota baráku je asi 1.500.000 Kč. Dá se případně proti tomu nějak bránit?
Děkuji. Sestra dlužníka.
 
Zdravím Vás, pokud exekutoři zjistí, kde se Váš bratr zdržuje, může se na tuto adresu dostavit vykonavatel a na základě exekučního příkazu prodejem movitých věcí povinného zabavovat majetek povinného, či věci (majetek) o kterém se budou domnívat, že patří povinnému. Za účelem ochrany majetku Vaší matky v rekreačním objektu Vám doporučuji, abyste spolu s rodiči dohledali pokud možno co nejvíce dokladů, které prokazují, že zařízení rekreačního objektu je ve vlastnictví Vašich rodičů a nikoli Vašeho bratra (povinného). Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací listy, záruční listy, kupní smlouva, darovací smlouva, smlouva o nájmu, jsou-li v ní vyjmenovány věci ve vlastnictví pronajímatele. Pokud tyto doklady nemáte k dispozici je možné sepsat ještě čestné prohlášení v němž se výslovně uvede co v rekreačním objektu patří rodičům a co Vašemu bratrovi (povinnému). Toto čestné prohlášení by měli Vaši rodiče (maminka) opatřit svým úředně ověřeným podpisem. Úřední ověřování podpisu se provádí např. na poště v rámci služby czech-point a je zpoplatněno cca 30, - Kč za podpis. Toto čestné prohlášení je možné ukázat vykonavateli spolu s dohledanými doklady o vlastnictví věcí v rekreačním objektu. Pro úplnost uvádím, že věci, které nemohou být zabaventy jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), Pokud by došlo k zabavení věcí Vašich rodičů je nutné podat do 30 dní ode dne zabavení věcí k exekutorskému úřadu, který věci zabavil návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. K návrhu je nutné připojit listiny a doklady, které prokáží, že byly zabaveny věci např. Vašich rodičů a nikoli bratra (tj. čestné prohlení, faktury, dodací listy, záruční listy, smlouvy, účtenky, .). Vaše maminka se o rekreační objekt obávat nemusí, exekuce postihuje pouze majetek povinného, tedy Vašeho bratra a nikoli Vaší maminky.