Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.407

Dluh u ČFP-ČFU, rozhodčí nález rohodce a exekuce - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1604 x
1 odpověď
 
Kdysi sem si chtěl půjčit peníze od firmy ČFP-ČFU, bylo to v roce 2007, podmínkou bylo to, že si budu spořit na důchod, a když ji nebudu plnit (splácet půjčku a splátky na důchod) mají právo mi dat smluvní pokutu 10.000 Kč, když sem si založil účet a zaplatil první splátku na důchod, tak se myslel, že mě přijde ta částka na kterou jsme se dohodli a podepsali smlouvu, ale žádné peníze nepřišly, tak sem účet zrušil a přestal platit zálohy na důchod
2009 mi došlo od vymahačské firmy, že odkoupili moji pohledávku od ČFP-ČFU, 10.000 Kč + náklady na exekuci. Rozhodce v rozhodčím řízení (určila si to strana sama tak jak to bylo ve smlouvě, myslím ČFP-ČFU), že postupuje podle Jednacího řadu a Poplatkového řádu vydaného společností ČRS GROUP s. r. o, ten naznal, že sem porušil smlouvu a nařizuje mi zaplatit smluvní pokutu 10.000 Kč, tak jak je ujednáno ve smlouvě, sice sem se odvolal, ale ani mi nebylo odpovězeno. Nereagováno ani na splátkový kalendář.
Přišel exekutorsky výměr a podnik mě začal dlužnou částku strhávat, než skončil podnik tak mě něco strhl, asi tak 11.000 Kč. Teď sem nezaměstnaný, nevím co dal, ale slyšel sem, že Ústavní soud, takovéhle exekuce asi zastavil, myslím kde rozhoduje Rozhodce který si urči sama jedna strana, tak bych se rad dozvěděl jak dal postupovat, napsal bych vám všechny jednací čísla:
Rozhodčí Jednací číslo ČRS-SP-599/2010, pak je tu další Rozhodčí nalez a to Číslo jednací ČRS-SP-599/2011.
No a pak tu mam Exekuční Příkaz číslo jednací. 069 EX 5187/12-21
Prosím o radu a pomoc děkuji, takže půjčku sem nedostal, ale pokutu ano a spořeni též není zrušené, tak si ho platím dal, sice ne tu výši jaka mam byt, ale něco tam vkládám.
 
Zdravím Vás, bohužel exekučním titulem (rozhodnutím, kterým je uložena povinnost, kterou lze exekučně vymáhat je i rozhodčí nález). Aby mohlo proběhnout rozhodčí řízení musí být ve smlouvě mezi Vámi a daným fondem tzv. rozhodčí doložka. Rozhodčí doložka ve smlouvě tak přesouvá pravomoc rozhodovat spory ze smlouvy mezi Vámi a daným fondem na rozhodce a o tomto sporu nerozhoduje obecný soud, ale rozhodce. Nevýhodou rozhodčího nálezu je i to, že se jedná o konečné rozhodnutí ve věci, proti kterému není přípustné odvolání. Nicméně i o zahájení rozhodčího řízení by Vás měl rozhodce uvědomit, a to zasláním rozhodčí žaloby s lhůtou k vyjádření žalovaného k žalovanému nároku. Pokud si např. řádně nepřebíráte poštu riskujete tak i prohru v rozhodčím řízení a eventuálně i exekuci. Mám za to, že je-li věc již v exekuci bude nutné se na způsobu úhrady dluhu, a to i např. formou splátkového kalendáře dohodnout, a to přímo s exekutorským úřadem, který vede exekuci na Váš majetek, Ano, máte pravdu v tom, že Ústavní soud se nedávno zastal jedné paní, která prohrála spor s mobilním operátorem a na její majetek byla na základě tohoto rozhodnutí uvalena exekuce. K zahájení řízení u Ústavního soudu musíte být jednak povinně zastoupen advokátem a druhou podmínkou je vyčerpání všech možností obrany proti rozhodnutí, které Vám ukládá povinnost, na základě, kterého je exekuce vedena. Navíc v ústavní stížnosti musíte prokázat porušení ústavně zaručených práv (např. práva na spravedlivý proces, .), Kontakt na advokáta naleznete např. i na stránkách www. advokatikomora.cz. To, že mi sdělujete čísla jednací je hezká věc, ale nemám možnost se s těmito listinami seznámit, nemám k nim přístup a nikdo by mi tyto listiny ani neukázal, takže se buď zkuste dohodnout přímo se soudním exekutorem nebo kontaktujte v této věci advokáta s žádostí o právní pomoc v této věci. Advokátovi přineste veškeré listiny, které máte k této věci k dispozici (rozhodčí nález, exekuční příkazy, výzvu k dobrovolnému splnění povinnosti, příp. i usnesení soudu o pověření soudního exekutora k provedení exekuce).