Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.378

Exekuce majetku (daru ze zahraničí) syna, dcery, potomka bydlícího u ročidů při exekuci na rodiče (matku, otce) - jak dokázat vlastnictví věci?

Odesláno: 
Otevřeno 1398 x
1 odpověď
 
Pracuji jako au-pair v zahraničí a od své Host rodiny jsem dostala jako dárek notebook v hodnotě ua 20.000 Kč. Žiji s rodiči, mají exekuce a už máme i oblepený mobiliář (majetek v nemovitosti).
Vím že k tomu aby mi nezabavili můj majetek musím mít důkaz že je to moje (např. kupní smlouvu apod.).
Problém je že tako kupní smlouva nebude na moje jméno a pravděpodobně bude psaná v Němčině. Jak to mám udělat aby exekutor, když přijde tak mi tu smlouvu uznal a notebook nezabavil?
Mám ji nechat přeložit? Potřebuju to nejak oveřit že je to to samé a nic jsem si nevymyslela?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás požádejte Vaši host rodinu o sepsání darovací smlouvy, kde bude popsán jak notebook, tak zde bude uvedeno i Vaše jméno coby obdarované a tuto smlouvu nechejte úředně přeložit do češtiny a pak si obě smlouvy okopírujte a kopii německé smlouvy a jejího úředního překladu předložte exekutorovi. Mám za to, že by notebook již zabavit neměl, a pokud by se tak přesto stalo, bylo by možné, a to do 30 dní ode dne zabavení notebooku podat k exekutorskému úřadu, který notebook zabavil návrh na vyškrtnutí věci (notebooku) ze soupisu. K tomuto návrhu by se přiložila kopie německé darovací smlouvy a její úřední překlad do češtiny, čímž by bylo jasné, že došlo k zabavení věci, která nepatří povinnému a notebook by měl být následně ze soupisu vyškrtnut.