Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.237

Exekutor neinformoval povinné dlužníky a rovnou zahájil exekuci zablokováním účtu a majetku - je takový zákonný?

Odesláno: 
Otevřeno 1498 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mam k vám prosbu. Moje mama si vzala na sebe uver za meho bratra s tim, že bratr bude uver splacet. Bohuzel to byla velka chyba, bratr neplatil. Zadrhel je vsak v tom, ze prvni na koho byla uvedena exekuce na ucet byl muj táta (manzel dluznice), ktery s tim nemel nic spolecneho a o nicem nevedel. O tom, ze ma/bude mit exekuci na ucte kvuli manzelce nebyl ani dopredu osobne informovan ze stran vymahacu. Kdyby tusil, samozrejme by to nenechal dojit tak daleko a ihned castku uhradil, ale on o tom ani nevedel.

Jak je mozne, ze se tyto osoby vubec neinformuji dopredu? stejne tak nechapu, kdyz pracuji oba dva a plat maji, proč nebyla prednostne exekuce na úcet provedena u mamy.

Je mozne, ze si nakonec peníze strhnou dvakrat? Tata dostal exekuci na ucet se dozvedel 14 dnu pred. A to diky tomu, že zna ucetni, ktera mu to rekla. Dopis jí vsak dorazil az po vyplate, tudiz mu budou strhnuty penize az v dalsi vyplate. Jenze vcera mi mama rekla, ze i z jejiho uctu je castka za exekuci strzena, tudíž i ona má exekuci na uctu. Jak moc je to kontrolovatelne, že to nestrnou 2x z ruznych uctu??? moc dekuji za odbornou radu a vaši pomoc!!!
 
Zdravím Vás,
ano často se stává, že je exekucí postižen majetek druhého manžela, který o dluzích druhého manžela nic neví. Manžel (ka) povinného je vedlejším účastníkem řízení. Sňatkem vzniká SJM, které je společenstvím nejen majetku, ale i dluhů. Proto jsou dluhy vzniklé za manželství vymáhány po obou manželích.
K dotazu, proč nejsou povinní informováni předtím, než jsou jim strženy peníze z účtu uvádím, že je tomu tak proto, aby nevybrali peníze z účtu dříve než exekutor, tedy aby následně na exekutora nezbyl prázdný účet povinného.
K otázce proč nebylo přikročeno k exekuci srážkami ze mzdy uvádím, že o způsobu provedení exekuce rozhoduje exekutor, a to na základě prozkoumání majetkových poměrů povinného.
Ano je možné, že peníze budou strženy z účtu maminky i tatínka, ale vše je v souladu se zákonem a je to na úhradu dlužné částky, příslušenství, odměny exekutora a nákladů exekuce. K blokaci účtu dodávám, že podle § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963) může každý z Vašich rodičů požádat banku u které mají veden účet o výplatu nezabavitelné částky, která činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč a banka tuto částku oběma rodičům na základě jejich žádosti vyplatí.
Závěrem uvádím, že tento postup mohou Vaši rodiče využít pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce. Pro úplnost uvádím, že jakmile bude dlužná částka uhrazena bude exekuce zastavena.