Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.983

Exekuce za účasti jedno z manželů - je možná exekuce i po odstěhování manžela, manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 2779 x
9 odpovědí
 
Pěkný den,
splácím ne příliš velkou exekuci a manželův zaměstnavatel stále ne. Nežili jsme spolu a jen jezdil do bytu přespat. Protože nic neplatí, tak samozřejmě exekutor poslal vykonavatele do našeho společného bytu, naštěstí v době, kdy jsem byla v práci. Manžel se pak odstěhoval. Bylo mi řečeno, že ho můžou navštívit i tam, je tomu opravdu tak?
 
Zdravím Vás, je-li exekuce vedena na majetek Vašeho manžela, který je povinný a pokud se z Vašeho společného bytu odstěhoval, tak exekutor může provést exekuci prodejem movitých věcí povinného na místě, kde se povinný zdržuje a kde má majetek, tedy i v novém bytě. Ano, i tam jej může vykonavatel navštívit a polepit (zabavit) jeho věci.
 
A může to být i v opačném případě? Povinný má tedy ze zákona právo, pokud existuje manželství, aby se spácení účastnil /manžel, nebo manželka/…
 
Zdravím Vás, manžel povinného je vedlejším účastníkem exekuce na majetek povinného. Zde je jedno, zda povinným je žena nebo muž. Je-li povinná vdaná a dluh vznikl za trvání manželství je možné, že manželovi povinné bude prováděna exekuce srážkami ze mzdy, kterými bude umořován dluh jeho ženy. Je tomu tak proto, že sňatkem vzniká společné jmění manželů (SJM) a proto jak majetek tak dluhy nabyté za trvání manželství jsou majetkem i dluhy obou manželů. Ovšem s výjimkou majetku získaného dědictvím či darem. Dále lze i zúžit rozsah SJM, a to formou notářského zápisu, nicméně ten musí být sepsán ještě před vznikem vymáhané pohledávky.
 
Když se odstěhuje vedlejší účastník řízení, tak to samozřejmě tedy platí taky, ta možná návštěva Exekutora?
 
Zdravím Vás, ano exekutor může navštívit i vedlejšího účastníka exekučního řízení, tj. manžela nebo manželku povinného, pokud se jedná o dluh vzniklý za trvání manželství a pokud není zúženo SJM před vznikem vymáhaného dluhu.
 
Radíte tedy zůstat u placení a do toho ostatního se nemíchat. I když to vlastně platím sama?
 
Zdravím Vás, ano můžete platit či splácet exekuci nebo můžete vykonavateli oznámit, kde se Váš bývalý manžel zdržuje a exekuce může být provedena rovněž i zabavením jeho movitých věcí.
 
A když manžel podal návrh na částečné zastavení exekuce. Já jelikož platím vše sama, tak v tuto chvíli na advokáta prostě nemám. Provádí to můj zaměstnavatel dobře, že stále srážky odvádí a i v bance? Chci mít vše brzy zaplacené a né něco prodlužovat. Nevím vůbec, jak se bránit.
 
Zdravím Vás, pokud Váš manžel podal návrh na částečné zastavení, bude o tomto návrhu rozhodovat, a to buď sám exekutor nebo soud, který exekutora pověřil k provádění exekuce. K druhé části dotazu uvádím, že pokud byl Vašemu zaměstnavateli doručen exekuční příkaz k srážkám z Vaší mzdy, tak zaměstnavatel nemá jinou možnost než tyto srážky v souladu se zákonem provádět. Nicméně až bude ve sbírce zákonů vyhlášen nový nález Ústavního soudu, který výrazně omezí možnost exekučního postihu manželky (manžela) povinného, poté bych zkusila k exekutorovi podat návrh na částečné zastavení exekuce ve vztahu k Vaší osobě, pokud to exekutor neučiní sám. Publikaci nálezu Ústavního soudu lze očekávat v řádu týdnů, až bude vyhotoven celý rozsudek, včetně odůvodnění.