Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.276

Obstavení firemního bankovního účtu exekutorem při řádném splácení dluhu - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1966 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda má exekutor právo, obstavit mi mé bankovní účty (včetně firemního), přesto že pravidelně splácím srážkami z PID. O srážky ze mzdy si zažádal sám exekutor ČSSZ a od té doby, tedy cca od roku 2012 tedy pravidelně splácím těmito srážkami ze mzdy. Měla jsme za to, že pokud pravidelně uhrazuji a splácím, nemůže mi exekutor obstavit účty.
Bohužel mi nyní přišel od exekutorské firmy dopis, kde se píše že jak osobní tak firemní účet mám obstaven a to na částku cca 33.000 Kč, která je pro mně likvidační. Obstavení firemního účtu pro mně znamená krach živnosti. Velmi děkuji!
 
Zdravím Vás, ano exekutor může tzv. zablokovat účet (účty) povinného, i když povinný splácí exekuci srážkami ze mzdy či z jiných příjmů. Podnikatelský účet může být blokován, pokud se jedná o dluhy v souvislosti s podnikáním, jinak si myslím, že postih firemního účtu není na místě. K blokaci osobního účtu uvádím, že můžete požádat banku, u které máte veden osobní účet, a to v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a banka Vám na základě Vaší žádosti z osobního účtu vyplatí nezabavitelné minimum, tj. dvojnásobek životního minima, cca 6.800,- Kč. Nevýhodou je, že tento postup můžete využít pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit v exekučním příkazu k blokaci účtu. K blokaci podnikatelského účtu uvádím, že na podnikatelský účet se vztahuje úprava obsažená v ust. § 304a občanského soudního řádu, tj. že blokace účtu se netýká peněžních prostředků na podnikatelském účtu povinného, které jsou určeny pro výplatu mezd (platů), náhrad mezd a dalších plnění, které nahrazují odměnu za práci zaměstnancům povinného, splatných ve výplatním termínu nejblíže následujícím po dni, kdy bylo peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí. Další mzdy zaměstnancům povinného již nelze do zániku výkonu rozhodnutí z takto zablokovaného podnikatelského účtu hradit. Peněžní prostředky určené na výplatu mezd zaměstnanců povinného v nejbližším výplatním termínu po doručení usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí vyplatí peněžní ústav povinnému, jestliže mu předloží své písemné prohlášení, ve kterém uvede účel platby, celkovou částku a jména zaměstnanců s uvedením výše mzdy, a dalších plnění, které mají být zaměstnancům povinného vyplaceny. Podpis povinného na prohlášení musí být úředně ověřen. Závěrem uvádím, že výplatu peněžních prostředků povinnému oznámí banka soudu. Povinný je povinen soudu vyplacení mezd, náhrad mezd a dalších plnění vyúčtovat, jestliže mu to soud uloží. Do budoucna Vám mohu doporučit nechávat si vyplácet platby v hotovosti nebo složenkou,