Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.771

Předlužené dědictví s exekucí - je možné odmítnout dědictví?

Odesláno: 
Otevřeno 1448 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj nevlastní děda si nadělal více exekucí které pak s moji babičkou platili (měli exekuci na účet a babičce to strhávají z důchodu).
03/2015 děda zemřel a babička byla u notáře, který ji řekl že exekuce musí teď zaplatit všechny ona se synem. Není nějaká možnost se dluhů zříci a nebo zaplatit pouze dluh na kterém babička je ve smlouvě psaná také?
O dalších půjčkách vůbec nevěděla. V baráku na který je exekuce (ve smlouvě o úvěr figuruje babička jako dlužník) už nikdo nebydlí a je ve špatném stavu. Nelze se ho tedy nějak zříci a tím snížit dlužnou částku na exekuci? Babičce je 69 let a myslíme si že dlužná částka se bude blížit k milionu korun. Nikdo jsme nevěděli kolik děda nadělal dluhů, mohli by jste mi prosím poradit jaké kroky bychm měli udělat ted???
Děkuji, Eliška
 
Zdravím Vás, zkusila bych odmítnout dědictví, nikdo nemůže být nucen, aby proti své vůli přijal předlužené dědictví. Odmítnutí dědictví je právem každého dědice a babička by neměla být nucena platit dluhy, o kterých nevěděla, byť jsou součástí SJM. V této věci bych požádala o pomoc advokáta. Kontakt na advokáty najdete i na webové stránce http://www.advokatikomora.cz.
Kdyby nebylo možné se dědictví vzdát je možné, že by nemovitost šla do dražby, v niž by byla prodána a výtěžek z dražby by se použil buď ke snížení dluhů nebo jejich plné úhradě.