Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.709

Dluh manželky před manželstvím - zablokování, obstavení účtu a zrušení důchodového pojištění manžela exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1972 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla jsem exekuci a podala jsem si návrh na insolvenci. Soud mi insolvenci povolil, je právoplatná. Dluh jsem měla ještě před manželstvím. Manželovi zablokovali všechna konta i důchodové pojištění.
Žádné rozhodnutí o zablokování nedostal, pouze mu vše zablokovali. Ráda bych se zeptala, co mohu udělat, aby mu vše již odblokovali.
Já osobně nemám nic zablokované.
Děkuji za odpověď! Němcová
 
Zdravím Vás, zde bude asi nejlepší s exekutorským úřadem o této věci jednat a doložit zde usnesení o povolení oddlužení (insolvence), bohužel u blokace účtu se to majitel účtu dozví později než k „zablokování“ účtu dojde. Je tomu tak proto, aby z účtu nevybral všechny peníze a na exekutora pak nezbyl prázdný účet. Mám za to, že vstupem do insolvence se exekuce přerušuje, exekutor může vydat exekuční příkaz k provedení exekuce, např. blokaci účtu, ale nesmí ji provést. To je patrně důvod proč Vám nic nezablokoval. Váš manžel v insolvenci není, nicméně je v insolvenčním návrhu uveden a je i vedlejším účastníkem řízení, a to jako manžel povinného. Proto bych se pokusila s exekutorským úřadem jednat, a pokud by účet manžela neodblokoval, obrátila bych se na advokáta. Kontakty na advokáty najdete např. na stránce www. advokatikomora.cz. Jen se pro úplnost zeptám, zda k „blokaci“ účtu a ostatních „spořících programů“ došlo před podáním insolvenčního návrhu či po schválení splátkového kalendáře nebo až po něm. Pokud by k „zablokování“ účtu a „spoření“ došlo až po schválení oddlužení či po podání návrhu na povolení insolvence, mám za to, že postup exekutorského úřadu v této věci není správný. K blokaci účtu uvádím, že povinný a manžel povinného má možnost požádat banku, u které je veden zablokovaný účet dle § 304a odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) o výplatu nezabavitelné částky, která činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka této žádosti vyhoví a tuto částku Vám vyplatí, nicméně tento postup lze uplatnit pouze jedenkrát v průběhu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto musí být povinný (manžel povinného) v exekučním příkazu poučen.