Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.975

Přítel, partner bydlí v bytě přítelkyně, partnerky - hrozí exekuce vybavení bytu, domu přítelkyně, partnerky?

Odesláno: 
Otevřeno 1437 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, mám přítele, který žije u mě 04/2014-04/2015, živí se jako taxikář, dozvěděla jsem se, že má 4 exekuce, VZP u dvou exekutoru na sociálce a finanční úřad. Nic nevlastní a účet nemá.
Mám byt na hypotéku. Hlášený je na úřadě práce. Otázka zní, neohrožuje mě?
Jak to může postihnout mého přítele
 
Zdravím Vás, pokud je má Váš přítel trvalé bydliště v sídle ohlašovny (obecní či městský úřad) tak by Vás vykonavatel navštívil v případě, že by se dozvěděl, že se Váš přítel zdržuje u Vás, a lze se tedy domnívat, že má u Vás i majetek. S ohledem na tuto skutečnost Vám doporučuji sepsat čestné prohlášení, ve kterém uvedete, který majetek v bytě je Váš, tento majetek (zařízení bytu popište co nejpodrobněji, např. značkou, výrobním číslem, .). Dále by bylo vhodné, kdybyste dohledal co nejvíce dokladů, které prokazují, že zařízení bytu či jiné věci v bytě jsou Vaše, jedná se zejména o faktury dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, . V případě nouze by eventuálně mohly jako důkaz posloužit i fotografie ještě z doby, kdy s Vámi Váš přítel nebydlel. Pro úplnost uvádím, že ust. § 321 - § 322 občanksého soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), upravuje věci, které nelze zabavit při exekuci prodejem movitých věcí. Závěrem uvádím, že pokud by vykonavatel pojal do soupisu (zabavil) i Vaše věci je nutné, a to do 30 dní ode dne zabavení podat k příslušnému exekutorskému úřadu návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. K tomuto návrhu je nutné připojit i listiny, které by prokazovaly Vaše vlastnickém právo k zabaveným věcem. Pokud by exekutor uznal, že byly zabaven majetek, který nepatří povinnému Vaše věci by Vám vrátil zpět.
 
Děkuji za odpověď a ještě jsem se chtěla zeptat co vlastně hrozí mému příteli, když nic nevlastní? Může byt odebrány živnostenský list, koncese, či jít i do vězení? Myslím, že dluhy mu nic neříkají. Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud jediným majetkem Vašeho přítele jsou jeho osobní věcí, nebo věci, které potřebuje k výkonu povolání, nebude mu nic zabaveno. Mám za to, že živnostenský list nebo koncese mu nebude zabavena, protože ji potřebuje k výkonu povolání. Do vězení se kvůli dluhům nechodí. Nicméně pokud Váš přítel pracuje nebo podniká, má nějaký příjem a je tedy možné, aby mu byly z tohoto příjmu prováděny srážky, nebo si může u exekutora dohodnout splátkový kalendář se splátkami v přijatelné výši, nicméně tyto splátky musí řádně hradit nebo exekutor neprodleně přistoupí k exekuci, kde by mohlo dojít i k zabavení Vašeho majetku. Jediným případem, kdy by Vašemu příteli hrozil trestní postih je kdyby si nechal peníze posílat na cizí účet. Zde by se jednalo o trestný čin zkrácení věřitele, ale škoda by zde musela přesáhnout 5.000,- Kč a někdo by to musel zjistit.